IDŐPONTFOGLALÁS

A hátfájás okai – Amikor a panasz komoly problémát jelezhet

2022.02.08.

A hátfájás a járóbeteg-ellátás igénybevételének egyik leggyakoribb oka – élete folyamán szinte minden ember megtapasztalja legalább egy alkalommal. Előidézheti egy rossz mozdulat, kiválthatja a túlsúly, de a helytelen testtartás vagy egy sportsérülés is felelőssé tehető a kialakulásáért. Általában a hátfájás okai banálisnak tekinthetők, de előfordulnak olyan esetek, amikor súlyosabb betegség húzódik meg a panasz háttérben.

A hátat izmok, csontok, ínak, kötőszövetes lemezek (bőnyék) és szalagok összetett szerkezete alkotja, amelyek együttesen teszik lehetővé a mozdulatok végrehajtását. Erre az összetett rendszerre külső és belső tényezők egyaránt hatást gyakorolhatnak, és hátfájás kialakulásához vezethetnek. Vegyük sorra a leggyakoribb kiváltó okokat!

A leggyakoribb okok a hátfájás hátterében

• túlsúly

• rossz tartás

• sérülés

• izom- vagy szalaghúzódás

• izomgörcs

• gerincferdülés

• gerincmeszesedés

• gerincsérv

• artritisz

• isiász

• csontritkulás

• pszichés problémák

A hátfájás okai – Nem mindegy, hogy krónikus vagy akut

A diagnózis felállítása során a két típusú fájdalom között különbséget kell tenni! Akut esetben általában konkrétan meghatározható cselekmény (sérülés, például egy rossz mozdulat) okozza a kellemetlen panaszt, krónikus esetben azonban a szervezet gyengülése (porckopás, csontritkulás), nem megfelelő életvitelből (helytelen testtartás, ülő életmód) fakadó problémák vagy akár egy súlyosabb betegség (tumor) is lehet a kiváltó ok.

A hátfájás okai – Amikor a panasz komoly problémát jelezhet - Medilum

Amikor a hátfájás komoly bajra utalhat

1. A hátfájás elsősorban éjszaka jelentkezik

Amennyiben a fájdalom erőteljes, nyugalmi helyzetben, fekvés közben is fennáll, vagy ebben a testhelyzetben felerősödik, az gyulladásra, fertőzésre, gerincsérvre, csontritkulás következtében fellépő úgynevezett patológiás törésre vagy akár tumoros elváltozásra is utalhat.

2. Ébredés után a hátfájás végtagmerevséggel párosul

Az ébredés utáni hátfájással társuló végtagmerevségnek számtalan ártatlan oka lehet (például kényelmetlen alváspozíció vagy megerőltető testmozgás), amennyiben azonban a panaszok fél órával ébredés után is megmaradnak, az artritisz valamilyen gyulladásos formájára utalhat. Ez a kórkép a szívbetegség és a stroke kialakulásának az esélyét is növeli, ezért nem szabad félvállról venni!

3. A hátfájás pontos helye nehezen behatárolható

Amennyiben a fájdalom hirtelen jelentkezik, a hát különböző részein tapasztalható, vagy a mellkas irányából sugározva terjed tovább, az egy szívroham kezdeti jele is lehet. Amennyiben a fájdalom az állkapocsba, karokba vagy vállba is sugárzik, a bőr hűvössé, verejtékessé válik, légszomj, szorongás vagy szabálytalan pulzus is jelentkezik, azonnal mentőt kell hívni!

4. A szűnni nem akaró hátfájás diagnosztizált csontritkulás mellett jelentkezik

Oszteoporózis (csontritkulás) esetén minden típusú fájdalmat komolyabban kell venni. A hátfájás például olyan gerincproblémára is utalhat, ami sürgős kezelést igényel. Jelentkezésekor mihamarabb fel kell venni a kapcsolatot a kezelőorvossal.

Hátfájás esetén felmerülhet továbbá a Paget-kór, a Scheuermann-betegség vagy az idegzsába gyanúja, ritkább esetekben pedig nem mozgásszervi eredetű betegségek – például vesekő, szívbelhártya-gyulladás vagy fertőzés miatt kialakuló csontvelőgyulladás – is kiválthatják a panaszt.

Ha nem tudja, mi okozza, forduljon szakemberhez!

„Ha türelmes vagyok, magától elmúlik” – sokan heteken vagy akár hónapokon keresztül is hasonló gondolatokkal nyugtatják magukat, pedig a hátfájás hátterében előfordulhat, hogy mihamarabbi beavatkozást igénylő probléma áll.

A hátfájás okai – Amikor a panasz komoly problémát jelezhet - Medilum

Járjon a végére, hogy mi okozza a hátfájását! A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra. Az online időpontfoglaló felületen keresztül akár már a következő keddre is lefoglalhat egy szabad alkalmat Prof. Dr. Szántó Sándorhoz.

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
INFO@MEDILUM.HU

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram