IDŐPONTFOGLALÁS

A horkolás okai és veszélyei – Ezért érdemes fül-orr-gégészhez fordulni

2022.09.02.

A felső légutak szűkülete miatt kialakuló hangjelenséget sokan éppoly természetesnek veszik, mint a tüsszentést vagy a torokköszörülést. Az utóbb említett tünetek hátterében is meghúzódhatnak kezelendő betegségek, visszatérő horkolás jelentkezésekor azonban szinte kivétel nélkül javasolt fül-orr-gégészhez fordulni.

Az ébrenlét alatt feszes felső légúti izmok elalvás után ellazulnak, amelynek hatására a garat összeszűkül. A horkolás a gyorsult légáramlás, a kialakult szűkület és a laza szövetek következményeként keletkező hangjelenség. A kor előrehaladtával (az izomtónus gyengülése miatt) mindkét nem esetében fokozódik a tünet jelentkezésének a valószínűsége, férfiaknál azonban gyakrabban tapasztalható.

A horkolás önmagában nem tekinthető betegségnek, a hátterében meghúzódó eltérések azonban álmatlansághoz, ingerlékenységhez, csökkent libidóhoz, valamint életveszélyes állapotok kialakulásához – magas vérnyomáshoz, agyvérzéshez vagy szívinfarktushoz – is vezethetnek. Az érintetteknek tehát fontos utánajárniuk, mi váltja ki a jellegzetes hangjelenséget.

A horkolás okai

A horkolás kialakulásában a szájon át légzés is szerepet játszhat, amelynek hátterében anatómiai eltérések (például a fogak elhelyezkedése), az orrjáratok elzáródása (például megnagyobbodott orrmandulák, megfázás vagy allergia miatt), valamint helytelen berögződések is állhatnak.

Az említettek mellett a horkolás okai között említhető még az alvási apnoé, a helytelen alvási pozíció, az alváshiány, valamint az izomlazító hatással rendelkező szerek használata.

A horkolás okai - Medilum

Amennyiben a horkolás hátterében megfázás vagy allergia miatt kialakuló orrdugulás áll, a tünetet kiváltó alapbetegség megszűnésével a zavaró hangjelenség is elmúlik.

A horkolást súlyosbító tényezők

A horkolás kialakulásának valószínűségét, valamint a tünet intenzitásának felerősödését az alábbi tényezők fokozhatják:

 • Elhízás: a garatizomzat és a garatnyálkahártya közé rakódó zsírréteg szűkíti a garatot.
 • Orrsövényferdülés: gátolt orrlégzést idéz elő.
 • Orrpolip: szintén gátolt orrlégzést idéz elő.
 • Dohányzás: az irritált gége-, garat- és orrnyálka duzzanata akadályozza a levegő áramlását.
 • Alkoholfogyasztás: a szokottnál nagyobb mértékben lazulhatnak el a garatizmok.
 • Terhesség: a rekeszizom elhelyezkedése csökkenti a mellkas térfogatát.

A horkolás okai - Medilum

Amikor a horkolással szakemberhez kell fordulni

A hosszú távú következmények és szövődmények elkerülése érdekében, amennyiben az alábbi jelek közül valamelyik önt is érinti, kérje ki egy fül-orr-gégész véleményét:

 • Reggelente gyakran tapasztal fejfájást.
 • A kielégítő mennyiségű alvás ellenére rendszeresen fáradtnak érzi magát.
 • Jelentősen romlott a koncentrálóképessége és ingerlékenyebbé vált.
 • Éjszakánként arra ébred, hogy nehezen kap levegőt.
 • Reggelente gyakran tapasztal szájszárazságot.
 • Párja jelzi, hogy rendszeresen horkol.

Arra a kérdésre, hogy az ön esetében életmódváltásra, egy alapbetegség kezelésére, állkapcsot előemelő eszközre, esetleg műtéti beavatkozásra van-e szüksége, Dr. Deák Attila, Dr. Kovács Dávid, Dr. Nagy Szilveszter vagy Dr. Nedró Zoltán fül-orr-gégész egy alapos kivizsgálást követően megnyugtató választ tud adni. Forduljon hozzájuk bizalommal!

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram