IDŐPONTFOGLALÁS

A nehézlégzés okai – Fontos tisztázni, hogy mi váltotta ki!

2022.07.28.

Az egyik legijesztőbb érzés, melyet életünk során megtapasztalhatunk, ha nem – vagy csak nagyon nehezen – kapunk levegőt. Bizonyos krónikus betegségek esetén ez az állapot visszatérően jelentkezhet, de az is előfordul, hogy a légszomj váratlanul alakul ki. A nehézlégzés okai között banális tényezők mellett életet veszélyeztető állapotok is felmerülhetnek, ezért minden esetben tisztázni kell, hogy mi váltotta ki a tünetet.

A nehézlégzés általában nem önállóan jelentkezik. Ásítás, köhögés vagy hátfájás mellett sípoló levegővétel, tüdőtáji teltségérzet, mellkasi szorítás, lábfejdagadás, magas láz, hidegrázás vagy az ajkak elkékülése is társulhat hozzá. Pontos diagnózis a társtünetek és az egyéb körülmények ismeretében, alapos kivizsgálást követően állítható fel.

A nehézlégzés okai – amikor krónikus betegség áll a háttérben

Amennyiben a nehezített levegővétel rendszeresen visszatér, tartósan fennáll, olyan krónikus megbetegedés húzódhat meg a hátterében, melynek velejárója a légszomj. Ilyen lehet például

  • az asztma,
  • az allergia,
  • a szívelégtelenség,
  • a COPD
  • vagy például a túlsúly.

Nehézlégzés okai - Medilum

A nehézlégzés kialakulását tehát nemcsak tüdőbetegségek, hanem egyéb krónikus állapotok is előidézhetik. Tüdőgyulladás, tüdőtágulat vagy tüdődaganat mellett a nehézlégzést a keringési vagy vérképző rendszer betegségei, magas vércukorszint esetén – kómaközeli állapotban – pedig a cukorbetegség is kiválthatja.

A krónikus betegségek mellett fontos megemlíteni, hogy terhesség alatt a növekvő magzat is okozhatja, hogy a leendő édesanyának nehezítetté válik a lélegzetvétel, valamint a megerőltető fizikai munka vagy sporttevékenység, a stressz és a szorongás is előidézheti a panaszt (pánikroham esetén a légszomj egy gyakran tapasztalható tünet).

A nehézlégzés okai – amikor váratlanul, hirtelen jelentkezik

A félrenyelés és a felső légutak elzáródása mellett – melynek veszélyével gyermekek esetében fokozottan számolni kell – a hirtelen jelentkező nehézlégzés hátterében például

  • anafilaxia,
  • gégevizenyő,
  • szívroham
  • vagy szén-monoxid-mérgezés is állhat.

Nehézlégzés okai - Medilum

Bármelyik állapotról legyen szó, az érintettnek azonnali sürgősségi ellátásra van szüksége. Amennyiben a nehézlégzés mellkasi szorítással, heves szívdobogással, az ajkak és az ujjak elkékülésével vagy lázzal párosul; esetleg rovarcsípés, félrenyelés vagy gőzök-gázok belélegzése után alakul ki, azonnal mentőt kell hívni!

Nehézlégzést tapasztal? Forduljon szakemberhez!

Függetlenül attól, hogy a nehézlégzés régebb óta fennáll, vagy látszólag minden előjel nélkül, egyetlen egyszer jelentkezett, majd magától elmúlt, a hosszú távú következmények és szövődmények elkerülése érdekében minden esetben fontos kikérni egy tüdőgyógyász szakorvos véleményét.

Nehézlégzés okai - Medilum

Arra, hogy életmódváltásra, egy alapbetegség kezelésére, inhalátorra, gyógyszeres kezelésre vagy légzésrehabilitációs gyógytornára van-e szüksége, Dr. Csontos Zoltán tüdőgyógyász, allergológus alapos kivizsgálást követően megnyugtató választ tud adni. Forduljon hozzá bizalommal!

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram