IDŐPONTFOGLALÁS

Benőtt köröm kezelése és megelőzése 2023-ban

2023.05.24.

A benőtt köröm kezelése az egyik leggyakoribb oka az ambuláns sebészeti ellátás igénybevételének. Az eleinte csak kisebb irritációt okozó elváltozás rövid idő alatt elfertőződhet és begyulladhat – erre piros, fájdalmas duzzanat, váladékozás és vadhús kialakulása hívhatja fel a figyelmet. Hogyan kezelhető a benőtt köröm? Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Aki egyszer megtapasztalta a benőtt körömmel járó kellemetlenségeket, mindent elkövetne annak érdekében, hogy ne újuljon ki a fájdalmas elváltozás. Az ismételt kialakulás ugyan nem előzhető meg teljes mértékben, néhány tanács megfogadásával azonban minimálisra csökkenthető az esélye.

Tanácsok a benőtt köröm megelőzése érdekében

  1. Műszálas helyett a pamutzokni viselése javasolt, és érdemes elkerülni a zárt, szűk cipőket, amelyben a lábujjak egymáshoz nyomódnak, a lábfejeknek pedig nincs lehetőségük a szellőzésre. A mechanikai irritáció bőrkeményedéshez, a nyirkos környezet a körmök körüli bőr felpuhulásához, sérülékenyebbé válásához vezethet.
  2. Fokozott figyelmet kell fordítani a körömsarkok ápolására. Az említett részeket egyenesre kell vágni, hogy a köröm oldala melletti bőr megfelelően ellenálló és vastag legyen (a lábujjkörmök ívesre formázásával megnő a benövés kockázata).
  3. Vágás előtt 20–30 percig ajánlott beáztatni a lábfejeket, az éles szélek elkerüléséhez pedig körömreszelő használata javasolt. A ritkább, de drasztikusabb körömvágás helyett érdemes gyakrabban (2–3 hetente), viszont kevésbé rövidre vágni a lábujjak körmeit.
benott korom

A benőtt köröm kortól és nemtől függetlenül bárkinél, bármelyik lábujjon előfordulhat, de tapasztalatok alapján a középkorú férfiaknál, és a nagylábujj esetében okoz a leggyakrabban problémát.

A benőtt köröm kezelése

A benőtt körömmel minden esetben ajánlott orvoshoz fordulni. Enyhébb gyulladás fennállásakor néhány napon keresztül meg lehet próbálni melegvizes lábáztatást követően egy apró vattacsomóval eltolni a körmöt az érintett bőrterülettől.

Amennyiben a panaszok nem enyhülnek vagy rosszabbá válnak, mindenféleképpen szakemberhez kell fordulni. A kezeletlen gyulladás kiterjedhet, és megnövekedhet az elfertőződés veszélye – szélsőséges esetben akár a csonthártya vagy a csont is érintetté válhat.

A Medilum Egészségközpont sebésze levágja a páciens benőtt körmét
A Medilum Egészségközpont sebésze levágja a páciens benőtt körmét

Erőteljesen gyulladt állapotban a nem megfelelően növekvő körömszél, vagy akár a teljes köröm eltávolítása is indokolttá válhat. A műtét helyi érzéstelenítésben, ambuláns sebészeti ellátás keretében végezhető el. A beavatkozás után a gyulladt rész felszabadul a nyomás alól, és elkezdődik a gyógyulás.

A magas vércukorszint a lábat ellátó ereket és idegeket egyaránt károsíthatja – a lábfej érzéketlenné válhat, a sérülések lassabban gyógyulhatnak. Ha önnél diabéteszt diagnosztizáltak, minden nap alaposan vizsgálja meg a lábát, és a legkisebb elváltozás esetén is forduljon szakemberhez!

Számoljon le a benőtt köröm okozta kellemetlenségekkel!

Szeretné megszüntetni a benőtt körömmel járó kellemetlenségeket? Kikérné egy szakember véleményét? Nincs szüksége beutalóra, és online is bejelentkezhet: forduljon bizalommal a Medilum Egészségközpont sebész szakorvosához, Dr. Pósán Jánoshoz!

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram