Medilum Egészségközpont - Debrecen
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: 08:00  12:00
előzetes egyeztetés:12:00  14:00
Vasárnap: zárva
Medilum Egészségközpont - Debrecen
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: 08:00  12:00
előzetes egyeztetés:12:00  14:00
Vasárnap: zárva
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: 08:00  12:00
előzetes egyeztetés:12:00  14:00
Vasárnap: zárva
Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy Egészségközpontukban az orrot és szájat eltakaró maszk használata továbbra is kötelező!

Covid19 antitestgyorsteszt

Mi az antitestgyorsteszt?

Más néven: ellenanyaggyorsteszt, szerológiai gyorsteszt
Az ellenanyagoknak két típusát vizsgáljuk a gyorsteszttel, az M és a G típusút, melyeket IgM (immunglobulin M) és IgG (immunglobulin G) rövidítéssel jelölünk. (Az antitestekről többet Az antitestekről röviden c. részben olvashat.) Diagnosztikai szempontból a kettő között fontos biológiai különbség, hogy fertőzés után először 7–14 nap elteltével IgM típusú ellenanyagok kezdenek el termelődni, ezek megjelennek a vérben, viszont az IgM-termelődés néhány héttel később leáll, és az IgM eltűnik a vérből. Az IgM-termelés kezdetéhez képest 7 nappal később – tehát a fertőzést követő 21. nap környékén – kezd el termelődni az IgG. Az IgM-mel ellentétben az IgG hosszú távon jelen marad a keringésben – az, hogy a hosszú táv, mennyire hosszú, a kórokozótól és a gazdaszervezettől is függ.
Covid19 antitestgyorsteszt - medilum.hu

Antitestgyorsteszt szabad időpontok

Időpontfoglalás

Covid19 antitestgyorsteszt

Áraink

Az antitestekről röviden

A szervezet kórokozókkal szembeni védekezését az immunrendszer végzi. A védekezés során, amikor az immunrendszer „találkozik” egy kórokozóval (vírussal, baktériummal stb.), az immunsejtek az adott kórokozókra fajlagos fehérjéket, ún. ellenanyagokat (antitesteket) kezdenek termelni. Ezek segítségével ismeri fel és pusztítja el az immunrendszer a kórokozót. Ezek az ellenanyagok megjelennek a vérben, ahol szerológiai tesztekkel kimutathatók.

Tehát, ha például valaki megfertőződik SARS-CoV-2 vírussal, akkor az immunrendszere a SARS-CoV2-re fajlagos ellenanyagokat kezd el termelni, amelyek a vérből kimutathatók. Azonban – ahogyan a jó munkához is – az immunválaszhoz idő kell. Az immunrendszernek körülbelül 7 napra van szüksége, hogy az első ellenanyag-termelés meginduljon. Ebből érthető, hogy az, hogy egy adott időpillanatban valakinek a vérében nem mutatható ki SARS-CoV-2 ellen termelt ellenanyag, nem zárja ki, hogy abban az időpillanatban az illető SARS-CoV-2-fertőzött.
A fentiekből is következik, hogy az IgM- és IgG-termelődésnek időbeli viszonya alapján a fertőzés lefolyásában 3 szakaszt különböztethetünk meg:
 1. a fertőzés kezdete, a heveny szakasz: még csak IgM termelődik
 2. a gyógyulási szakasz: IgM mellett már IgG is termelődik
 3. a gyógyult szakasz: már csak IgG termelődik
Tehát az antitestgyorsteszttel valószínűsíteni lehet, hogy a betegség lefolyásának mely szakaszában vagyunk. AZONBAN az antitestgyorsteszt nem alkalmas a fertőzöttség kizárására. Erre csakis antigéngyorsteszttel vagy PCR-teszttel van lehetőség.

Hogyan történik a mintavétel az antitestgyorsteszthez?

Az antitestgyorsteszthez egy csepp, ujjbegyszúrás útján nyert vérre van szükség. A mintavétel ugyanúgy történik, mint például a vércukorszintmérés során. A vérmintát felcseppentjük a tesztkazettára, és 15 perc múlva leolvassuk az eredményt.

Miről tájékoztat az antitestgyorsteszt eredménye?

A két vizsgált érték (IgM és IgG) pozitív és negatív lehetséges értékei alapján négyféle eredményt kaphatunk:

1. mind az IgM, mind az IgG negatív

A vizsgált mintából nem mutatható ki SARS-CoV-2 ellen termelt antitest, ami a következők egyikét valószínűsíti:

 • A vizsgált egyén nem fertőzött, vagy
 • fertőzött, de még nem telt el elegendő idő az antitesttermelés megindulásához, vagy
 • a teszt fals negatív.

2. csak az IgM pozitív

A vizsgált mintából csak az IgM típusú SARS-CoV-2 ellen termelt antitest mutatható ki, ami a következők egyikét valószínűsíti:

 • A vizsgált egyén fertőzött, és a megfertőződéstől 7–14 nap telt el, vagy
 • a teszt fals pozitív IgM-re nézve és/vagy fals negatív IgG-re nézve.

3. mind az IgM, mind az IgG pozitív

A vizsgált mintából mind az IgM, mind az IgG típusú SARS-CoV-2 ellen termelt antitest kimutatható, ami a következők egyikét valószínűsíti:

 • A vizsgált egyén fertőzött, de már a gyógyulási szakaszban van, a fertőzéstől több mint 14 nap telt el, vagy
 • a teszt fals pozitív.

4. csak az IgG pozitív

A vizsgált mintából csak az IgG típusú SARS-CoV-2 ellen termelt antitest mutatható ki, ami a következők egyikét valószínűsíti:

 • A vizsgált egyén már nem fertőzött, korábbi, már gyógyult fertőzés eredményeként az immunrendszer IgG-t termel, vagy
 • a teszt fals negatív IgM-re nézve és/vagy fals pozitív IgG-re nézve.
Röviden összefoglalva: Az antitestgyorsteszt alkalmas arra, hogy kimutassuk, hogy egy akut szakaszban lévő vagy egy lezajlott korábbi fertőzésre vagy a védőoltásra a vizsgált egyén immunrendszere adott-e ún. humorális immunválaszt, vagyis termelt-e a vírus ellen ellenanyagokat. A pozitív teszteredmény a fertőzöttség gyanújára ad okot, ezt azonban a biztos eredmény érdekében meg kell erősíteni antigéngyorsteszttel vagy PCR-teszttel.

AZONBAN az antitestgyorsteszt nem alkalmas a fertőzöttség kizárására. Erre csakis antigéngyorsteszttel vagy PCR-teszttel van lehetőség.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdések merültek fel önben a szolgáltatásainkkal kapcsolatban?
Szeretettel várjuk a jelentkezését elérhetőségeink valamelyikén!
Elérhetőségek

Válasszon, Foglaljon időpontot online!

Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. 
Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás
crossmenuarrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram