IDŐPONTFOGLALÁS

Ezek a tünetek kontaminált vékonybél szindrómára is utalhatnak

2022.11.11.
3.6/5 - (5 votes)

A hasi görcsöt, a puffadást és a fokozott gázképződést hajlamosak vagyunk egy kiadós étkezés vagy a mozgásszegény életmód számlájára írni. „Mindenki tapasztal néha hasonló kellemetlenségeket, miért kellene aggódnom?” – merül fel gyakran a kérdés. Az alkalomadtán jelentkező, enyhe fájdalom, görcs vagy diszkomfortérzés ritkán ad okot aggodalomra, hosszabb ideje fennálló, visszatérő panaszok esetén azonban felmerülhet a kontaminált vékonybél szindróma gyanúja.

A kontaminált vékonybél szindróma (Small Intestinal Bacterial Overgrowth, röviden a SIBO) kialakulásának hátterében a vékonybél egészséges baktérium flórájának túlszaporodása áll. A bélbaktériumok a táplálékban normálisan is jelen lévő szénhidrátokat/cukrokat erjesztik, ami puffasztó gázok (hidrogén, metán) és hashajtó hatású zsírsavak képződésével jár; valamint a normál flóra megváltozásához, felborulásához, és kellemetlen tünetek megjelenéséhez vezet.

A vékonybél és a vastagbél flóráját eltérő mennyiségű és típusú baktériumok alkotják. Élettani körülmények között a vékonybélben mindössze tizedannyi baktérium van, mint a vastagbélben. A vékony- és vastagbél határát alkotó egyenirányító billentyű elégtelen működése a vastagbél magas bakteriális csíraszámú tartalmának a vékonybélbe való visszasodródását okozhatja, ami a vékonybélben kórosan megnöveli a baktériumok mennyiségét. Ilyenkor a vékonybél baktériumai és a szervezet emésztőnedvei versengenek az emésztésre váró tápanyagokért. A baktériumok aránytalanul nagy részesedése az emésztésből a nap folyamán egyre fokozódó hasi tüneteket (puffadás, hasi görcs, hasmenés stb.) okozhat.

A kontaminált vékonybél szindróma tünetei

  • hasi fájdalom, görcs, diszkomfortérzés
  • fokozott gázképződés, puffadás
  • székrekedés, hasmenés
  • fogyás

A SIBO nem specifikus egyes ételekre. Az érintettek többségénél minden elfogyasztott táplálék panaszokat okoz. A tünetek reggel a legenyhébbek, majd a nap folyamán egyre fokozódnak, amit az elfogyasztott étel bakteriális emésztése, erjedése magyaráz.

Kontaminált vékonybél szindróma - Medilum

A kontaminált vékonybél szindróma kivizsgálása

A kontaminált vékonybél szindróma vizsgálata hidrogénkilégzési laboratóriumi teszttel történik (a SIBO mellett ezzel a vizsgálati módszerrel a laktózérzékenység és a fruktózérzékenység is vizsgálható, a tesztek közötti különbség a test során elfogyasztott vizsgálati anyagban van).

A hidrogénkilégzési teszt előnye, hogy nem invazív (a vizsgálat során nincs szükség műtéti feltárásra, sebek ejtésére vagy tűszúrásra), a teszt végeztével pedig azonnal megvan az eredmény, mely az EESzT-ben (felhőben) is elérhető. Hátránya, hogy a vizsgálat viszonylag hosszú ideig tart (2–3 óra), és pozitív eredmény esetén gyakran hasi tünetek (haskorgás, hasi görcs, puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, émelygés, gyomorégés, böfögés), valamint ritkábban egyéb panaszok (fáradtság, szédülés, fejfájás, hideg- vagy melegérzés, végtagok bizsergése vagy zsibbadása, viszketés, nyugtalanság) jelentkezhetnek.

A kontaminált vékonybél szindróma vizsgálatának részleteiről ide kattintva tájékozódhat.

Kontaminált vékonybél szindróma - Medilum

Kontaminált vékonybél szindrómára gyanakszik? Kérje a SIBO-teszt elvégzését!

SIBO gyanúja esetén azért fontos a kivizsgálás, mert a kontaminált vékonybél szindróma nemcsak az életminőség romlásához, hanem az egész szervezetet érintő problémák kialakulásához vezethet – a tápanyagok elégtelen felszívódása miatt hosszabb távon vitaminhiány, vérszegénység vagy csontritkulás is jelentkezhet. Amennyiben a fentebb említett tünetek közül valamelyiket rendszeresen tapasztalja, javasoljuk, hogy vegyen részt kontaminált vékonybél szindróma kivizsgáláson.

Derítse ki, hogy mi állhat a tünetek hátterében!

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Szakmai partnereink:
06 52 998 485
[email protected]

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2023 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram