Medilum Egészségközpont - Debrecen
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: zárva
Vasárnap: zárva
Medilum Egészségközpont - Debrecen
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: 08:00  12:00
előzetes egyeztetés:12:00  14:00
Vasárnap: zárva
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: 08:00  12:00
előzetes egyeztetés:12:00  14:00
Vasárnap: zárva
Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy Egészségközpontukban az orrot és szájat eltakaró maszk használata továbbra is kötelező!

Ezekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után!

2022.01.12.

Függetlenül attól, hogy valaki általános kivizsgálás vagy konkrét panaszok hátterének felderítése miatt keresi fel kezelőorvosát, biztosra veheti, hogy a vérvétel szerepelni fog az elvégzendő vizsgálatok között. Mivel a legtöbb páciens bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy mintavétel során mi mindenre érdemes odafigyelni, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után.

Hasznos tudnivalók vérvétel előtt

• A közhiedelemmel ellentétben nem minden vérvizsgálat követeli meg, hogy a páciens éhgyomorral érkezzen, viszont ezekben az esetekben is elvárás, hogy a mintavételt megelőzően legfeljebb könnyű étkezés történjen. A nehéz, zsíros ételektől a beteg vérplazmája, illetve vérsavója zsírossá válhat, ez pedig zavarhatja bizonyos paraméterek mérését.

Az éhgyomri mintavétel legalább 12 órás koplalást jelent – ezért szokták a vérvizsgálat idejét általában reggeli órákra tenni. A táplálkozással kapcsolatos megkötésre kizárólag abban az esetben van szükség, ha a vérvétel célja az összkoleszterin, a HDL-koleszterin, az LDL-koleszterin, a triglicerid, az éhgyomri glükóz vagy az éhgyomri inzulin mérése.

Bizonyos vizsgálatok eredményét a dohányzás vagy az erőteljes fizikai megterhelés is befolyásolhatja, ezért a mintavételt megelőző órákban ezeket is érdemes elkerülni (az aerob edzés például a fehérvérsejtek emelkedett számát okozhatja).

Bőséges tiszta víz fogyasztása javasolt mintavétel előtt, ha ugyanis a beteg ki van száradva, a vénák összeesnek, ez pedig megnehezíti a vérévételt. Alkoholt, kávét vagy bármilyen üdítőt viszont a vérvételt megelőző időszakban nem szabad inni.

Ezekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után! - Medilum

Hasznos tudnivalók a vérvétel folyamatával kapcsolatban

A vénás mintavétel általában a könyökhajlati vénákból történik, de előfordulhat, hogy valakinek nem szúrható ez a terület (nehezen tapintható vagy túl vékony a véna). Ilyen esetekben a mintavevő asszisztens más területet (például alkar vagy kézhát) keres, ahol biztonsággal kitapintható és szúrható vénát talál – tapasztalat alapján erre ritkán, körülbelül 100 páciens közül 1 esetben van szükség.

Egy vérvétel során a vizsgálati paraméterek típusától és számától függően körülbelül 5–20 ml vért vesznek (összehasonlításképpen: egy véradás alkalmával körülbelül 450 ml vért ad a donor).

A vérvételt végző szakember a következő lépéseket követi mintavétel során:

• Előkészíti a mintavételi eszközöket.

• Egy gumipántot helyez a karra, amelyet enyhén feszesre húz – ez elősegíti, hogy a vénák megteljenek vérrel.

• Megtekinti és megtapintja a mintavételi területet (könyökhajlat), és megítéli, hogy melyik véna a legalkalmasabb a mintavételre.

• Bőrfertőtlenítő oldattal fertőtleníti a szúrási területet, majd egy vérvételi tűvel megszúrja a vénát. A szúrás egy pillanatig tart, és nem fájdalmasabb egy csípésnél (előfordul, hogy a beteg észre sem veszi).

• A vérvevő a mintát vákuumos vérvételi csövekbe gyűjti, majd a mintavétel végén lefedi a szúrás helyét egy vattabucival, amelyet ragasztószalaggal rögzít a bőrön.

A vérvétel indokolt esetben fekvő helyzetben is elvégezhető. Amennyiben korábbi mintavételek során rosszullétet tapasztalt, jelezze a szakembernek, hogy megteremthesse az ön számára ideális feltételeket.

Ezekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után! - Medilum

Hasznos tudnivalók vérvétel után

Fontos, hogy a páciens nyújtva tartsa a könyökét, és 1–2 percig nyomva tartsa a vattát a szúrás helyén. Erre azért van szükség, hogy ne legyen bevérzés. Ha esetleg mégis megtörténik, nem kell aggódni. Ez egy egészségügyileg ártalmatlan szövődménye a vérvételnek. A vérömleny felszívódását heparintartalmú, helyileg alkalmazható készítményekkel (például Lioton géllel) lehet elősegíteni.

• Ha éhgyomorra történt a vérvétel, akkor közvetlenül utána javasolt valamilyen táplálék elfogyasztása – legyen kéznél szőlőcukor és folyadék.

• Aki biztonságosabbnak érzi (vagy korábban már történt rosszullét vérvétel során), annak néhány percig érdemes ülve maradni, amíg kipiheni az izgalmakat.

A vérvétel után néhány órán át nem szabad megterhelő fizikai munkát végezni, mert ez is fokozza a szúrás helyén kialakuló bevérzés esélyét.

Ezekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után! - Medilum

A leleten szereplő adatok nem alkalmasak arra, hogy diagnózist állítson fel. A vérvizsgálat eredményével minden esetben keresse fel háziorvosát (panaszok esetén a vizsgálatot elrendelő szakembert), aki meghatározza a következő szükséges lépést.

Ne csak panasz esetén forduljon orvoshoz!

Ezekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után! - Medilum

Szeretne tisztába lenni aktuális egészségi állapotával? Kíváncsi rá, hogy miről árulkodik a vérképe? A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra, és akár már a vizsgálatot követő napon tájékoztatni tudjuk az eredményekről.

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdések merültek fel önben a szolgáltatásainkkal kapcsolatban?
Szeretettel várjuk a jelentkezését elérhetőségeink valamelyikén!
Elérhetőségek

Válasszon, Foglaljon időpontot online!

Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. 
Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás
crossmenuchevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram