IDŐPONTFOGLALÁS

Ezekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után!

2022.01.12.

Függetlenül attól, hogy valaki általános kivizsgálás vagy konkrét panaszok hátterének felderítése miatt keresi fel kezelőorvosát, biztosra veheti, hogy a vérvétel szerepelni fog az elvégzendő vizsgálatok között. Mivel a legtöbb páciens bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy mintavétel során mi mindenre érdemes odafigyelni, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után.

Hasznos tudnivalók vérvétel előtt

• A közhiedelemmel ellentétben nem minden vérvizsgálat követeli meg, hogy a páciens éhgyomorral érkezzen, viszont ezekben az esetekben is elvárás, hogy a mintavételt megelőzően legfeljebb könnyű étkezés történjen. A nehéz, zsíros ételektől a beteg vérplazmája, illetve vérsavója zsírossá válhat, ez pedig zavarhatja bizonyos paraméterek mérését.

Az éhgyomri mintavétel legalább 12 órás koplalást jelent – ezért szokták a vérvizsgálat idejét általában reggeli órákra tenni. A táplálkozással kapcsolatos megkötésre kizárólag abban az esetben van szükség, ha a vérvétel célja az összkoleszterin, a HDL-koleszterin, az LDL-koleszterin, a triglicerid, az éhgyomri glükóz vagy az éhgyomri inzulin mérése.

Bizonyos vizsgálatok eredményét a dohányzás vagy az erőteljes fizikai megterhelés is befolyásolhatja, ezért a mintavételt megelőző órákban ezeket is érdemes elkerülni (az aerob edzés például a fehérvérsejtek emelkedett számát okozhatja).

Bőséges tiszta víz fogyasztása javasolt mintavétel előtt, ha ugyanis a beteg ki van száradva, a vénák összeesnek, ez pedig megnehezíti a vérévételt. Alkoholt, kávét vagy bármilyen üdítőt viszont a vérvételt megelőző időszakban nem szabad inni.

Ezekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után! - Medilum

Hasznos tudnivalók a vérvétel folyamatával kapcsolatban

A vénás mintavétel általában a könyökhajlati vénákból történik, de előfordulhat, hogy valakinek nem szúrható ez a terület (nehezen tapintható vagy túl vékony a véna). Ilyen esetekben a mintavevő asszisztens más területet (például alkar vagy kézhát) keres, ahol biztonsággal kitapintható és szúrható vénát talál – tapasztalat alapján erre ritkán, körülbelül 100 páciens közül 1 esetben van szükség.

Egy vérvétel során a vizsgálati paraméterek típusától és számától függően körülbelül 5–20 ml vért vesznek (összehasonlításképpen: egy véradás alkalmával körülbelül 450 ml vért ad a donor).

A vérvételt végző szakember a következő lépéseket követi mintavétel során:

• Előkészíti a mintavételi eszközöket.

• Egy gumipántot helyez a karra, amelyet enyhén feszesre húz – ez elősegíti, hogy a vénák megteljenek vérrel.

• Megtekinti és megtapintja a mintavételi területet (könyökhajlat), és megítéli, hogy melyik véna a legalkalmasabb a mintavételre.

• Bőrfertőtlenítő oldattal fertőtleníti a szúrási területet, majd egy vérvételi tűvel megszúrja a vénát. A szúrás egy pillanatig tart, és nem fájdalmasabb egy csípésnél (előfordul, hogy a beteg észre sem veszi).

• A vérvevő a mintát vákuumos vérvételi csövekbe gyűjti, majd a mintavétel végén lefedi a szúrás helyét egy vattabucival, amelyet ragasztószalaggal rögzít a bőrön.

A vérvétel indokolt esetben fekvő helyzetben is elvégezhető. Amennyiben korábbi mintavételek során rosszullétet tapasztalt, jelezze a szakembernek, hogy megteremthesse az ön számára ideális feltételeket.

Ezekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után! - Medilum

Hasznos tudnivalók vérvétel után

Fontos, hogy a páciens nyújtva tartsa a könyökét, és 1–2 percig nyomva tartsa a vattát a szúrás helyén. Erre azért van szükség, hogy ne legyen bevérzés. Ha esetleg mégis megtörténik, nem kell aggódni. Ez egy egészségügyileg ártalmatlan szövődménye a vérvételnek. A vérömleny felszívódását heparintartalmú, helyileg alkalmazható készítményekkel (például Lioton géllel) lehet elősegíteni.

• Ha éhgyomorra történt a vérvétel, akkor közvetlenül utána javasolt valamilyen táplálék elfogyasztása – legyen kéznél szőlőcukor és folyadék.

• Aki biztonságosabbnak érzi (vagy korábban már történt rosszullét vérvétel során), annak néhány percig érdemes ülve maradni, amíg kipiheni az izgalmakat.

A vérvétel után néhány órán át nem szabad megterhelő fizikai munkát végezni, mert ez is fokozza a szúrás helyén kialakuló bevérzés esélyét.

Ezekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után! - Medilum

A leleten szereplő adatok nem alkalmasak arra, hogy diagnózist állítson fel. A vérvizsgálat eredményével minden esetben keresse fel háziorvosát (panaszok esetén a vizsgálatot elrendelő szakembert), aki meghatározza a következő szükséges lépést.

Ne csak panasz esetén forduljon orvoshoz!

Ezekkel fontos tisztában lenni vérvétel előtt, közben és után! - Medilum

Szeretne tisztába lenni aktuális egészségi állapotával? Kíváncsi rá, hogy miről árulkodik a vérképe? A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra, és akár már a vizsgálatot követő napon tájékoztatni tudjuk az eredményekről.

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
INFO@MEDILUM.HU

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram