IDŐPONTFOGLALÁS

Helicobacter pylori – Rengeteg az érintett, de csak kevesen tudnak róla

2022.01.12.

Annak ellenére, hogy a Helicobacter pylori a legelterjedtebb gyomor-bél rendszeri kórokozó – minden második ember szervezetében megtalálható –, még mindig sokan vannak azok, akik soha nem hallottak erről a baktériumról. Miért érdemes beszélnünk róla? Hogyan mutatható ki a jelenléte? Mit kell tenni, ha a vizsgálat eredménye pozitív? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolunk.

Annál a személynél, aki Helicobacter pylori fertőzött, megnő az esélye bizonyos emésztőrendszeri betegségek kialakulásának. A krónikus gyomorhurut mellett nagyobb a valószínűsége a gyomor- és nyombélfekély, valamint az emésztőrendszeri tumorok (például a gyomorrák) megjelenésének.

Helicobacter pylori - Medilum

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden fertőzöttnek szembe kell néznie az imént említett betegségekkel (gyomorfekély például az érintettek körülbelül 10–15 százaléknál alakul ki élete során), viszont érintettség esetén fokozottan oda kell figyelni a rizikótényezőkre. A Helicobacter pylori fertőzés tehát önállóan nem képes a súlyosabb kórképek kiváltására, jelenléte esetén azonban gondoskodni kell az eradikációjáról, vagyis a baktérium kiirtásáról.

Hogyan lehet megfertőződni?

A kórokozó széklettel szennyezett étel, tárgy vagy kéz szájüregbe jutása révén, kizárólag emberről emberre terjed. A fejlődő országokhoz képest a fejlettebb országokban az átfertőzöttség mértéke sokkal alacsonyabb – Magyarországon a felnőtt lakosság Helicobacter pylori átfertőzöttsége 50–60 százalék közöttire tehető.

A kórokozó jelenléte az esetek döntő többségében teljesen tünetmentes – nincsenek például gyomorpanaszok –, ezért általában akkor diagnosztizálják, miután egy betegség nyomán felmerül a baktérium jelenlétének gyanúja.

Helicobacter pylori kilégzési teszt – Hogyan zajlik a kivizsgálás?

A "Helicobacter pylori" kilégzési teszt segítségével a Helicobacter pylori nevű baktérium által okozott gyomorfertőzés vizsgálatára nyílik lehetőség. A kivizsgálás teljesen fájdalommentes. Előre egyeztetett időpont esetén mindössze 30 perc alatt elvégezhető, az eredmény pedig körülbelül 45 perc után átvehető.

Helicobacter pylori - Medilum

A "Helicobacter pylori" kilégzési teszt menetéről, és a kivizsgálással kapcsolatos további hasznos tudnivalókról IDE KATTINTVA olvashat részletesebben.

Mi a teendő, ha beigazolódik az érintettség?

A fertőződés beigazolódása esetén gondoskodni kell a baktérium kiirtásáról, ami általában két antibiotikum és egy gyomorsav-termelődést gátló gyógyszer alkalmazásával valósul meg (a 7–10 napos terápia a páciensek körülbelül 90 százalékánál képes megszüntetni a Helicobacter pylori jelenlétét). Amennyiben a hármas kombinációs terápia nem bizonyul hatékonynak, hosszabb távú kezelésre van szükség.

A terápia eredményessége kilégzési teszt segítségével ellenőrizhető.

Kiknek és milyen esetekben javasolt elvégeztetni a "Helicobacter pylori" kilégzési tesztet?

• Gyomortumoros betegek első fokú hozzátartozóinak.

• Tartós gyulladáscsökkentő terápia megkezdése előtt.

• Aktív gyomor- vagy nyombélfekély és atrófiás gyomorhurut fennállása esetén.

• Funkcionális felhasi kórképek és alacsony malignitású gyomor-bél rendszeri nyiroktumor fennállása esetén.

Helicobacter pylori - Medilum

Medilum Egészségközpont – Eredmény aznap, akár 45 percen belül!

Szeretne megbizonyosodni róla, hogy a Helicobacter pylori nevű baktérium jelen van-e a szervezetében? A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra, és már a vizsgálat napján tájékoztatni tudjuk az eredményről.

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
INFO@MEDILUM.HU

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram