IDŐPONTFOGLALÁS

Így tehet az ülőmunka miatt kialakuló hát- és derékfájdalom ellen

2023.05.25.

Így tehet az ülőmunka miatt kialakuló hát- és derékfájdalom ellen

Az ülőmunkát végző emberek jelentős része megtapasztalja élete során a hát- és derékfájást, közülük azonban csak kevesen fordulnak szakemberhez. A probléma kezelése helyett megtanulnak együtt élni a kellemetlenségekkel. Pedig az ülőmunka okozta hát- és derékfájdalom kezelhető és megelőzhető lenne.

Köztudott, hogy az ülő életmód rizikófaktora az elhízásnak és a reumatológiai problémák kialakulásának, közvetve pedig a szív-érrendszeri és a daganatos kórképek kialakulásának is megnövelheti a kockázatát. Ülés során extra teher nehezedik a gerincoszlopra, a megnövekedett nyomás pedig hatással van a porckorongokra – sérül a külső rétegük, kiboltosulnak, majd nyomni kezdik a gerinccsatornában futó idegeket. A fájdalom mérséklése kényszertartás felvételéhez vezethet, ami szintén hozzájárulhat a panaszok romlásához és a tartós egészségromláshoz.

Ergonomikus munkahelyi környezet kialakításával, rendszeres testmozgással és az alábbi tanácsok megfogadásával sokat tehet azért, hogy elkerülje az ülőmunka okozta komolyabb problémák kialakulását.

Hátfájdalomtól szenvedő férfi az irodában

5+1 tipp az ülőmunka okozta hát- és derékfájdalom ellen

1. Helyes üléspozíció.

A combnak és a törzsnek, a combnak és a lábszárnak, valamint gépeléskor a felkarnak és az alkarnak 90 fokos, vagyis derékszöget kell bezárnia. A székben ülve a talpnak érintenie kell a talajt.

2. Ergonomikusan kialakított munkaállomás.

Akárcsak az ágy és a matrac kiválasztásakor, a munkavégzéshez használt szék megvásárlásakor sem az árcédula az első, amit szemügyre kell venni. Fontos, hogy az ülőalkalmatosság stabilan és ergonomikusan tartsa a gerincoszlopot, állítható legyen a magassága és a háttámlája, valamint rendelkezzen mozgatható kartámasszal. A monitort szemmagasságban kell elhelyezni – ha szükséges, gondoskodjon a képernyő magasabbra emeléséről.

3. Ülőlabda és térdeplő szék.

A hagyományos irodai székek helyett vagy mellett – akár felváltva is használhatja őket – érdemes kipróbálni az ideális ülőpozíció felvételét elősegítő ülőlabdákat vagy térdeplő székeket. Előbbi a törzsstabilizáló izmokat folyamatos mozgásra készteti, utóbbi pedig segít megtartani a gerinc fiziológiás görbületét.

4. Szünet és mozgás.

Minden órában javasolt 10 perc szünetet beiktatni (aki naponta legalább 4 órát számítógép előtt tölt, ez törvényileg is biztosított). Ezt az időt érdemes kihasználni az elgémberedett végtagok átmozgatására: néhány guggolás, karhúzás, törzshajlítás, kéz-, láb- és fejkörzés nemcsak a testre gyakorol pozitív hatást, hanem a produktivitás fokozását is elősegítheti.

5. Lazító masszázs.

Kézzel vagy kifejezetten a fájós testrészek átdolgozását, ellazítását biztosító labdával minden nap érdemes gyengéden átnyomkodni a fájós testrészeket. A nehezen elérhető pontok masszírozásában akár munkatársai segítségét is kérheti.

+1 Szakember felkeresése.

Sokan ódzkodnak problémájukkal orvoshoz vagy gyógytornászhoz fordulni, pedig – függetlenül attól, hogy akut vagy krónikus fájdalomról van szó – számtalan hatékony módszer áll rendelkezésre a kialakult panaszok enyhítésére és megszüntetésére.

hat es derekfajdalom kezelese

Hogy az ön esetében gyógyszeres kezelésre, gyógytornára, relaxációs és stresszkezelő gyakorlatokra vagy ezek együttes alkalmazására van-e szükség, minden esetben a kivizsgálást végző és a kezelést felállító szakember határozza meg.

A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra. Az online időpontfoglaló felületen keresztül akár már a következő keddre is lefoglalhat egy szabad alkalmat Prof. Dr. Szántó Sándor reumatológushoz. Forduljon hozzá bizalommal!

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram