A gyümölcscukor (fruktóz) kémiai szerkezetét tekintve egyszerű cukor (monoszacharid), mely elsősorban gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben található meg nagyobb mennyiségben. Fruktózfelszívódási zavar esetén a gyümölcscukor nem szívódik fel a vékonybélben, változatlan formában eljut a vastagbélbe, ahol a bél baktériumflórája puffasztó hatású gázokra (hidrogén, metán) és hashajtó hatású zsírsavakra bontja azt.
A fruktózmalabszorpciót (szerzett betegség, bármely életkorban kialakulhat) nem szabad összekeverni a veleszületett, örökletes fruktózintoleranciával, melyet a gyümölcscukor lebontását biztosító egyik enzim, a fruktóz-1-foszfát-aldoláz (aldoláz B) hiánya okoz (ebben az esetben a tünetek már csecsemőkorban jelentkeznek, és megfelelő kezelés hiányában maradandó szervi károsodás jöhet létre).
Fruktózfelszívódási zavarra hívhatja fel a figyelmet, ha cukros ételek, gyümölcsök vagy zöldségek elfogyasztása után puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, vagy egyéb emésztési problémák jelentkeznek.
A hidrogénkilégzési tesztet Gastro+ Gastrolyzer (Bedfont) műszerrel végezzük – funkcionális, nem invazív provokációs laboratóriumi teszt. Ezzel a módszerrel a laktózérzékenység (tejcukor-intolerancia) és a fruktóz- (gyümölcscukor-) felszívódási zavar mellett a SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), vagyis a kontaminált vékonybél szindróma is vizsgálható.