IDŐPONTFOGLALÁS

HIDROGÉNKILÉGZÉSI TESZT

Fruktózfelszívódási zavar vizsgálata

Mi a fruktózfelszívódási zavar (fruktózmalabszorpció)?

A gyümölcscukor (fruktóz) kémiai szerkezetét tekintve egyszerű cukor (monoszacharid), mely elsősorban gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben található meg nagyobb mennyiségben. Fruktózfelszívódási zavar esetén a gyümölcscukor nem szívódik fel a vékonybélben, változatlan formában eljut a vastagbélbe, ahol a bél baktériumflórája puffasztó hatású gázokra (hidrogén, metán) és hashajtó hatású zsírsavakra bontja azt.

A fruktózmalabszorpciót (szerzett betegség, bármely életkorban kialakulhat) nem szabad összekeverni a veleszületett, örökletes fruktózintoleranciával, melyet a gyümölcscukor lebontását biztosító egyik enzim, a fruktóz-1-foszfát-aldoláz (aldoláz B) hiánya okoz (ebben az esetben a tünetek már csecsemőkorban jelentkeznek, és megfelelő kezelés hiányában maradandó szervi károsodás jöhet létre).

Fruktózfelszívódási zavarra hívhatja fel a figyelmet, ha cukros ételek, gyümölcsök vagy zöldségek elfogyasztása után puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, vagy egyéb emésztési problémák jelentkeznek.

Mire szolgál a hidrogénkilégzési teszt?

A hidrogénkilégzési tesztet Gastro+ Gastrolyzer (Bedfont) műszerrel végezzük – funkcionális, nem invazív provokációs laboratóriumi teszt. Ezzel a módszerrel a laktózérzékenység (tejcukor-intolerancia) és a fruktóz- (gyümölcscukor-) felszívódási zavar mellett a SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), vagyis a kontaminált vékonybél szindróma is vizsgálható.

Hogyan kell készülni a vizsgálatra?

4 héttel a vizsgálat előtt tilos antibiotikumot alkalmazni; vastagbéltükrözésen vagy fluoroszkópián részt venni.
1 héttel a vizsgálat előtt tilos savlekötőt, gyomorsav-termelődést gátló gyógyszert, hashajtót vagy hasfogót használni.
48 órával a vizsgálat előtt fruktóz- és laktózmentes, rostszegény, gyümölcs- és zöldségmentes diétát kell tartani, az alkohol fogyasztása tilos!
14 órával a vizsgálat előtt tilos enni (előző nap 18:00-kor ehet utoljára könnyű vacsorát fogyasztani), és kizárólag szénsavmentes vizet szabad inni.
A vizsgálat reggelén nem szabad fogat mosni, rágózni, és nem használható alkoholos szájvíz, valamint műfogsorrögzítő paszta.

Hogyan történik a fruktózérzékenységi vizsgálat?

A beteget tájékoztatjuk a vizsgálat menetéről, az esetleges, gyakori mellékhatásokról, és hogy hol találja a mosdót (előfordulhat, hogy szükség lesz a használatára).
Elvégezzük a 0. perces mintavételt (a vizsgálat nem végezhető el, ha a beteg nincs éhezési állapotban).
A mintavételhez a beteg beszívja a levegőt, benntartja 15 másodpercig (ha valakinek ez túl hosszú, akkor addig tartja, amíg tudja), majd lassan, folyamatosan kifújja a levegőt a csutorán keresztül a készülékbe.
A beteg 1 percen belül megissza az enyhén édes vizsgálati anyagot (25 g fruktóz 2,5 dl vízben oldva).
A vizsgálati időpontokban (a 15., 30., 45., 60., 90. és 120. percben, szükség esetén a 150. és 180. percben is) újabb mérés történik. Minden mérés alkalmával megkérdezzük és feljegyezzük, hogy milyen GI és extra-GI tünetek jelentkeztek.
Ha az utolsó mérés után (120. perc) a beteg GI tüneteket mutat, de a H2-koncentráció nem emelkedett, folytatni kell a vizsgálatot. A teljes fruktózérzékenységi vizsgálat tehát minimum 2 órát vesz igénybe, de az eredmények és az időközben kifejlődő tünetek függvényében 3 óráig is eltarthat.
A hidrogénkilégzési teszt előnye, hogy nem invazív, a fruktózfelszívódási zavar vizsgálatának végeztével azonnal megvan az eredmény, mely EESzT-ben (felhőben) is elérhető. Hátránya, hogy a vizsgálat viszonylag hosszú ideig tart, és pozitív eredmény esetén gyakran hasi tünetek (haskorgás, hasi görcs, puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, émelygés, gyomorégés, böfögés), valamint ritkábban egyéb panaszok (fáradtság, szédülés, fejfájás, hideg- vagy melegérzés, végtagok bizsergése vagy zsibbadása, viszketés, nyugtalanság) jelentkeznek.

Mennyi idő alatt készül el az eredmény?

Az eredmény a vizsgálat végén azonnal átvehető, és az EESzT-ben (felhőben) is megjelenik.

Milyen szakorvoshoz fordulhat az eredménnyel?

Pozitív eredmény esetén a kezelési terv felállításában a belgyógyász szakorvos lehet segítségére, akihez ide kattintva foglalhat időpontot.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

18 000 Ft
Amennyiben ugyanannak a betegnek több hidrogénkilégzési tesztre (pl. fruktózérzékenység + SIBO) van szüksége, akkor a második és a harmadik tesztet kedvezményesen végezzük el: ebben az esetben 18 000 Ft helyett csak 15 000 Ft tesztenként (két teszt között legalább 48 órának el kell telnie).
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.
Szakmai partnereink:
06 52 998 485
[email protected]

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2023 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram