IDŐPONTFOGLALÁS

LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK

Helicobacter pylori kilégzési teszt

Mi az a Helicobacter pylori fertőzés?

A leggyakoribb emberi gyomor-bél rendszeri kórokozó, amely az emberiség 50%-ában jelen van. Hazánkban a felnőttek Helicobacter pylori átfertőzöttsége 50–60% közötti – a kórokozó sok betegségért felel(het). A H. pylori fertőzés számos kórképpel – pl. gyomorhurut, fekélybetegség, nyiroktumor, gyomorrák – megalapozottan összefüggésbe hozható, de a fertőzés önállóan egyik kórképet sem váltja ki törvényszerűen.

A fertőzöttek csak 10–15%-ában alakul ki életük során gyomorfekély, tehát hat érintettből öt nem lesz fekélybeteg. Jelen álláspont szerint a H. pylori fertőzés társtényezőnek tekinthető, mely önállóan nem képes a fent említett kórképek kiváltására. A betegségek kialakulásához számos környezeti, életmódbeli és veleszületett tényező együttes fennállása szükséges. Azonban a baktérium kóroki szerepét erősíti, hogy a fekélybetegség előfordulási gyakorisága a H. pylori átfertőzöttséggel párhuzamosan alakul. A baktérium a gyomorrák kialakulásának kockázatát 3–5-szörösére emeli.

A következő betegségekben, állapotokban szükséges vizsgálni 
a Helicobacter pylori státuszt

aktív gyomor- vagy nyombélfekély
atrófiás 
gyomorhurut
alacsony malignitású gyomor-bél rendszeri nyiroktumor
gyomortumoros betegek elsőfokú hozzátartozói
tartós gyulladáscsökkentő terápia megkezdése előtt
funkcionális felhasi kórképekben (dyspepsia)
A nyombélfekélyesek 90–95%-a, a gyomorfekélyesek 70–90%-a Helicobacter pylori pozitív. A Helicobacter pylori kiirtása (eradikációja) töredékére csökkenti a fekélybetegség kiújulásának valószínűségét.

Mi a Helicobacter pylori kilégzési teszt?

Az ureakilégzési teszt a Helicobacter pylori baktérium által okozott gyomorfertőzés kimutatására alkalmas nem invazív vizsgálómódszer. A H. pylori fertőzés kimutatására a legmegbízhatóbb módszerek közé tartozik a gyomortükrözés során végzett szövettani mintavétel, illetve az ureakilégzési teszt. Mivel az utóbbi nem invazív, ezért az esetek döntő többségében ez az elsődlegesen választandó módszer.

Hogyan zajlik és mit mér a vizsgálat?

Az egyeztetett időpontra érkezést követően egy rövid adminisztráció történik. Ezt követően egy kb. fél liter térfogatú „lufit” kell felfújni.

Ezután kb. 2 deciliter alma- vagy narancslében oldjuk a tablettát, majd az oldatot meg kell inni (a tabletta ízét nem lehet érezni az üdítőben).

Fél órával később ismételten fel kell fújni egy másik, szintén kb. fél liter térfogatú „lufit”.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálatot megelőző 4 hétben nem szabad semmilyen antibiotikumot (pl. amoxicillin, klaritromicin, tetraciklinek, metronidazol, tinidazol stb.), illetve bizmuttartalmú gyógyszert szedni, mert ez álnegatív eredményhez vezethet.
A vizsgálatot megelőző 1 hétben nem szabad semmilyen savlekötőt (pl. Rennie, Acido-Git, Gaviscon, Salvus víz, szódabikarbóna stb.) és gyomorsav-termelődést gátló gyógyszert (pl. pantoprazol, omeprazol, ezomeprazol, famotidin, apofamotidin stb.) szedni, mert ez álnegatív eredményhez vezethet.
A beteg a vizsgálat napján éhgyomorra érkezzen.
A vizsgálatot megelőző 2 órában a beteg tartózkodjon a szeszes italoktól és a szénsavas üdítőktől és a dohányzástól.

Mennyi idő alatt készül el az eredmény?

Ennek a vizsgálatnak az eredménye kb. 45 perc alatt készül el, az eredmény az EESzT-ben (felhőben) is megjelenik.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

18 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram