IDŐPONTFOGLALÁS

HIDROGÉNKILÉGZÉSI TESZT

Laktózérzékenységi vizsgálat

Mire szolgál a hidrogénkilégzési teszt?

A laktózérzékenység (laktózintolerancia, tejcukor-intolerancia, tejcukor-érzékenység) lehet elsődleges (genetikai hátterű) vagy másodlagos (szerzett). Utóbbi esetben valamilyen alapbetegség vagy antibiotikus kezelés következtében kialakuló bélhámsejt-károsodás húzódik meg a panaszok hátterében.

A laktóz (tejcukor) egy összetett, amely két egyszerű cukorból, glükózból és galaktózból épül fel. A tejcukrot a vékonybél nyálkahártyáján termelődő laktáz nevű enzim bontja ketté az említett egyszerű cukrokra – ez azért fontos, mert a bélnyálkahártyán keresztül csak az egyszerű cukrok szívódnak fel.

Ha a bélnyálkahártya nem termel kielégítő mennyiségű laktáz enzimet, a laktóz változatlan formában továbbhalad a vastagbélbe, ahol a bélflóra baktériumai puffasztó hatású gázokra (hidrogén, metán) és hashajtó hatású zsírsavakra bontják azt.

A laktózérzékenység tünetei (hasi puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, hasi görcsök, hányinger) a tej vagy tejtermékek fogyasztását követően körülbelül 30–120 percen belül jelentkeznek. Intenzitásuk attól függ, hogy a szervezetben milyen mértékben csökkent a laktáz enzim termelődése.

Fontos megjegyezni, hogy a laktózintolerancia nem azonos a tejallergiával. Laktózintolerancia esetén a tejcukor bontása és felszívódása szenved zavart (nem immunológiai folyamat), míg tejallergia esetében a tejfehérje vált ki kórosan heves reakciót az immunrendszerből (immunológiai folyamat).

Mire szolgál a hidrogénkilégzési teszt?

A hidrogénkilégzési tesztet Gastro+ Gastrolyzer (Bedfont) műszerrel végezzük – funkcionális, nem invazív provokációs laboratóriumi teszt. Ezzel a módszerrel a laktózérzékenység (tejcukor-intolerancia) és a fruktóz- (gyümölcscukor-) felszívódási zavar mellett a SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), vagyis a kontaminált vékonybél szindróma is vizsgálható.

Hogyan kell készülni a vizsgálatra?

A vizsgálatot megelőző 4 hétben nem szedhet antibiotikumot; nem történhet vastagbéltükrözés vagy fluoroszkópiás vizsgálat (valós idejű röntgenfelvétel).
A vizsgálatot megelőző 1 hétben ki kell hagyni a savlekötőt, gyomorsav-termelődést gátló gyógyszert, hashajtót vagy hasfogót.
A vizsgálatot megelőző 48 órában laktózmentes és rostszegény – azaz gyümölcs- és zöldségmentes – diétát kell tartani; az alkohol fogyasztása tilos!
A vizsgálatot megelőző 14 órában tilos enni (előző nap 18:00-kor ehet utoljára könnyű vacsorát), és kizárólag szénsavmentes vizet szabad inni.
A vizsgálat reggelén nem szabad alkoholos szájvizet használni, rágózni, és nem használható műfogsorrögzítő paszta.

Hogyan történik a laktózérzékenységi vizsgálat?

A beteget tájékoztatjuk a vizsgálat menetéről, az esetleges, gyakori mellékhatásokról, és hogy hol találja a mosdót (előfordulhat, hogy szükség lesz a használatára).
Elvégezzük a 0. perces mintavételt (a vizsgálat nem végezhető el, ha a beteg nincs éhezési állapotban, amit a határérték fölötti hidrogénkoncentráció jelez).
A mintavételhez a beteg nagy levegőt vesz, benntartja 15 másodpercig (ha valakinek ez túl hosszú, akkor addig tartja, amíg tudja), majd lassan, folyamatosan kifújja a levegőt egyszer használatos csutorán keresztül a készülékbe.
A beteg 1 percen belül megissza az enyhén édes vizsgálati anyagot (25 g laktóz 2,5 dl vízben oldva).
A vizsgálati anyag elfogyasztását követően 15 percenkén újabb mérés történik 2 órán keresztül. Minden mérés alkalmával megkérdezzük és feljegyezzük, hogy milyen hasi és/vagy egyéb panaszok jelentkeztek.
A teljes laktózérzékenységi vizsgálat legalább 2 órát vesz igénybe, de az időközben kapott eredmények és kialakuló tünetek függvényében szükség lehet folytatni a vizsgálatot akár 3 óráig.
A hidrogénkilégzési teszt előnye, hogy nem invazív, a laktózérzékenységi vizsgálat végeztével azonnal megvan az eredmény, mely EESzT-ben (felhőben) is elérhető. Hátránya, hogy a vizsgálat viszonylag hosszú ideig tart, és pozitív eredmény esetén gyakran hasi tünetek (haskorgás, hasi görcs, puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, émelygés, gyomorégés, böfögés), valamint ritkábban egyéb panaszok (fáradtság, szédülés, fejfájás, hideg- vagy melegérzés, végtagok bizsergése vagy zsibbadása, viszketés, nyugtalanság) jelentkeznek.

Mennyi idő alatt készül el az eredmény?

Az eredmény a vizsgálat végén azonnal átvehető, és az EESzT-ben (felhőben) is megjelenik.

Milyen szakorvoshoz fordulhat az eredménnyel?

Pozitív eredmény esetén a kezelési terv felállításában a belgyógyász szakorvos lehet segítségére, akihez ide kattintva foglalhat időpontot.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

18 000 Ft
Amennyiben ugyanannak a betegnek több különböző hidrogénkilégzési tesztre (pl. laktózintolerancia + SIBO) van szüksége, akkor a második és a harmadik teszt kedvezményesen, 18 000 Ft helyett 15 000 Ft tesztenként (két teszt között legalább 48 órának el kell telnie).
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.
Szakmai partnereink:
06 52 998 485
[email protected]

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2023 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram