IDŐPONTFOGLALÁS

HIDROGÉNKILÉGZÉSI TESZT

SIBO vizsgálata

Mi a SIBO?

A SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), más néven a kontaminált vékonybél szindróma a vékonybél baktériumflórájának túlszaporodása következtében kialakuló, az emésztőrendszert érintő kórkép. A panaszok kiváltója a vékonybél túlszaporodott baktériumflórája, amely a táplálékban normálisan is jelen lévő szénhidrátokat/cukorokat erjeszti. A nemkívánatos erjedési folyamat puffasztó gázok (hidrogén, metán), és hashajtó hatású zsírsavak képződésével jár.

A SIBO nem specifikus egyes ételekre, a betegek arról számolnak be, hogy ,,minden étel” panaszokat okoz, amelyek reggel a legenyhébbek, majd a nap folyamán egyre fokozódnak, amit az elfogyasztott étel bakteriális emésztése, erjedése magyaráz.

A kontaminált vékonybél szindróma tüneteként a hasi diszkomfort és fájdalom mellett hasmenés, székrekedés, puffadás és fogyás is előfordulhat.

Mire szolgál a hidrogénkilégzési teszt?

A hidrogénkilégzési teszt Bedfont, valamint Gastro+ Gastrolyzer műszerekkel történik – funkcionális, nem invazív provokációs laboratóriumi teszt. A laktózérzékenység (tejcukor-intolerancia) és a fruktózérzékenység (gyümölcscukor-intolerancia) mellett a SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), vagyis a kontaminált vékonybél szindróma is vizsgálható a segítségével.

Hogyan kell készülni a vizsgálatra?

4 héttel a vizsgálat előtt tilos antibiotikumot alkalmazni, valamint vastagbéltükrözésen vagy fluoroszkópián (valós idejű röntgenfelvétel) részt venni.
1 héttel a vizsgálat előtt tilos savlekötőt, gyomorsav-termelődést gátló gyógyszert, hashajtót vagy hasfogót használni.
48 órával a vizsgálat előtt rostszegény, laktózmentes, gyümölcs- és zöldségmentes diétát kell tartani, az alkohol fogyasztása tilos!
14 órával a vizsgálat előtt tilos enni (előző nap 18:00-kor ehet utoljára könnyű vacsorát fogyasztani), és kizárólag szénsavmentes vizet szabad inni.
A vizsgálat reggelén nem szabad fogat mosni, rágózni, és nem használható alkoholos szájvíz, valamint műfogsorrögzítő paszta.

Hogyan történik a SIBO vizsgálata?

A beteget tájékoztatjuk a vizsgálat menetéről, az esetleges, gyakori mellékhatásokról, és hogy hol találja a mosdót (előfordulhat, hogy szükség lesz a használatára).
Elvégezzük a 0. perces mintavételt (a vizsgálat nem végezhető el, ha a beteg nincs éhezési állapotban).
A mintavételhez a beteg beszívja a levegőt, benntartja 15 másodpercig (ha valakinek ez túl hosszú, akkor addig tartja, amíg tudja), majd lassan, folyamatosan kifújja a levegőt a csutorán keresztül a készülékbe.
A beteg 1 percen belül megissza a szubsztrátumot (15 g laktulóz pontosan 200 ml vízben oldva).
A vizsgálati időpontokban (a 20., 40., 60., 80., 100. és 120. percben, szükség esetén a 140., 160. és 180. percben is) újabb mérés történik. Minden mérés alkalmával megkérdezzük és feljegyezzük, hogy milyen GI és extra-GI tünetek jelentkeztek.
Ha az utolsó mérés után (120. perc) a beteg GI tüneteket mutat, de a H2-koncentráció nem emelkedett, folytatni kell a vizsgálatot. A teljes SIBO vizsgálat tehát minimum 2 órát vesz igénybe, de az eredmények és az időközben kifejlődő tünetek függvényében 3 óráig is eltarthat.
A hidrogénkilégzési teszt előnye, hogy nem invazív, a SIBO-teszt végeztével azonnal megvan az eredmény, mely EESzT-ben (felhőben) is elérhető. Hátránya, hogy a vizsgálat viszonylag hosszú ideig tart, és pozitív eredmény esetén gyakran hasi tünetek (haskorgás, hasi görcs, puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, émelygés, gyomorégés, böfögés), valamint ritkábban egyéb panaszok (fáradtság, szédülés, fejfájás, hideg- vagy melegérzés, végtagok bizsergése vagy zsibbadása, viszketés, nyugtalanság) jelentkeznek.

Mennyi idő alatt készül el az eredmény?

Az eredmény a vizsgálat végén azonnal átvehető, és az EESzT-ben (felhőben) is megjelenik.

Milyen szakorvoshoz fordulhat az eredménnyel?

Pozitív eredmény esetén a kezelési terv felállításában a belgyógyász szakorvos lehet segítségére, akihez ide kattintva foglalhat időpontot.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

18 000 Ft
Amennyiben ugyanannak a betegnek több hidrogénkilégzési tesztre (pl. SIBO + laktózintolerancia) van szüksége, akkor a második és a harmadik tesztet kedvezményesen végezzük el: ebben az esetben 18 000 Ft helyett csak 15 000 Ft tesztenként (két teszt között legalább 48 órának el kell telnie).
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram