IDŐPONTFOGLALÁS

Lombikbébiprogram – Szükséges vizsgálatok és a beavatkozás menete

2022.07.08.

Sokaknak nem adatik meg, hogy természetes úton foganjon gyermekük. Becslések szerint hazánkban a nők és férfiak körülbelül 10 százaléka küzd valamilyen termékenységi problémával. A több évtizedes múltra visszatekintő lombikbébiprogramnak (mesterséges megtermékenyítés, in vitro fertilizáció, IVF) köszönhetően nekik sem kell lemondaniuk a gyermekvállalásról.

A WHO definíciója szerint meddőségről akkor beszélhetünk, ha rendszeres, védekezés nélküli házas élet ellenére egy éven belül nem következik be a kívánt terhesség. A lombikbébiprogram lehetősége abban az esetben merülhet fel, ha az érintett párnál a természetes fogantatásra ciklusmonitorozás, hormon általi stimuláció vagy inszemináció (méhen belüli mesterséges ondóbevitel) segítségével sem kerül sor.

A lombikbébiprogram sikeressége számos tényező függvénye, a világszintű átlag 20% körülre tehető, de Amerikában olyan intézetek is találhatók, ahol a terhességi ráta eléri a 70–80%-ot.

Röviden összefoglalva a mesterséges megtermékenyítés során kinyerik a petesejtet a petefészekből, azt laboratóriumi körülmények között megtermékenyítik az ondósejttel, majd a sejtosztódás megindulását követően az embriót beültetik az anyaméhbe. Sikeres eljárás esetén 9 hónappal később a szülők egy egészséges kisbabát foghatnak a kezükben. Lássuk a folyamatot lépésről lépésre.

Lombikbébiprogram - Medilum

A lombikbébiprogram menete lépésről lépésre

1. Lombikbébiprogram szűrővizsgálatai

Alapvető törekvés, hogy az asszisztált reprodukciós programba megfelelően kivizsgált és kezelt pácienseket léptessenek be, ezért a lombikbébiprogram elkezdése előtt a pár mindkét tagjánál szükséges elvégezni bizonyos vizsgálatokat.

A szűrővizsgálat során egy konzultációt követően a pár mindkét tagjánál megtörténnek az elsődleges (Hepatitis B, Hepatitis C, HIV és Lues) vizsgálatok, ezután következnek a leendő kismamát érintő (Chlamydia és anti-Müller hormon) vizsgálatok.

Párjával lombikbébiprogram előtt áll? Tegye meg a legelső lépést: vegyen részt laboratóriumi szűrővizsgálaton! Online időpontfoglalásra IDE KATINTVA van lehetőség.

2. Tüszőérlelés

Az átalános szűrővizsgálatot követően a mesterséges megtermékenyítés következő lépéseként megfelelő hormonális stimuláció segítségével több tüsző érését indítják el a leendő édesanya petefészkeiben.

3. Petesejtleszívás

Amennyiben optimálisnak tekinthető az érettségi állapot, hüvelyen keresztül (altatásban, egy vékony tű segítségével) leszívják a petesejteket tartalmazó tüszőtartalmat. A kinyert petesejteket az optimális körülményeket biztosító tápoldatba, illetve szövettenyésztő edényekbe helyezik.

4. Megtermékenyítés

A kinyert petesejteket, a leendő édesapa megfelelően előkészített és feldolgozott spermiumát felhasználva, egyesével megtermékenyítik.

5. Sejtosztódás nyomon követése

A sejtosztódás folyamatát a megtermékenyítést követő napokban mikroszkóp segítségével nyomon követik, majd a szakember kiválasztja a legjobb osztódási tulajdonságokkal bíró embriókat.

6. Embriók visszahelyezése

A petesejt leszívást követő 48–72 óra elteltével egy vékony katéter segítségével megtörténik a megtermékenyült és szabályosan osztódó embriók beültetésére. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, ezért nincs szükség altatásra.

Lombikbébiprogram - Medilum

Lombikbébiprogram előtt áll? Szeretettel várjuk laboratóriumi szűrővizsgálaton!

A Medilum Egészségközpontban nincs szükség beutalóra, és akár már a vizsgálatot követő héten tájékoztatni tudjuk az eredményekről.

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram