IDŐPONTFOGLALÁS

Mire utalhatnak az emelkedett májenzimértékek?

2022.05.16.

Az emelkedett májenzimértékek – a túlzott alkoholfogyasztás mellett – számos betegség jelenlétére felhívhatják a figyelmet. A GOT, GPT, gamma-GT és alkalikus foszfatáz enzimek referenciatartomány fölé emelkedése az egészen banális okok mellett akár életet veszélyeztető állapotot is jelezhetnek. Lássuk, hogyan zajlik a májfunkciós vizsgálat, és mire lehet következtetni az eredményekből?

Az emberi test legnagyobb mirigye – felnőtt korban a máj tömege az 1–1,5 kg-ot is elérheti – nemcsak a méregtelenítésben és az epe kiválasztásában, hanem a kórokozók kiszűrésében, valamint a tápanyagok átalakításában is fontos szerepet játszik. A máj egészségének megőrzése tehát több szempontból is létfontosságú kérdés.

Mire utalhatnak az emelkedett májenzim értékek? - Medilum

Hogyan zajlik a májfunkciós vizsgálat?

Bizonyos gyógyszeres kezelések vagy betegségek esetén szükségessé válik a májfunkció egyszeri vagy rendszeres ellenőrzése. A vizsgálat elsősorban azok számára fontos, akiknek az említett terápiák során, illetve állapotokban a kezelőorvos a májfunkciós paraméterek laboratóriumi elemzését kéri.

A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni, azonban vérvétel előtt bőséges víz fogyasztása javasolt. A mintavétel könyökhajlati vénából, vénás mintavétellel történik. Az eredmény kiértékelése általában 1 munkanapon belül készül el.

Emelkedett májenzimértékek – Mire utalhatnak?

A GOT, GPT, gamma-GT és alkalikus foszfatáz enzimek referenciatartomány fölé emelkedésének hátterében számos betegség állhat, ezért egy-egy kiugró érték esetén sosem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni. Az emelkedett májenzimértékek felhívják a figyelmet bizonyos problémák jelenlétére, azok pontos meghatározása azonban – a páciens tüneteinek feltérképezése mellett – további vizsgálatokat kíván.

Normál tartománynál magasabb májenzimértéket okozhat például:

• túlzott alkoholfogyasztás

• bizonyos gyógyszerek mellékhatása

• májgyulladás

• zsírmáj

• májzsugorodás

• májdaganat

• epeúti elzáródás

• epeutak krónikus gyulladása

• vérmérgezés

• gombamérgezés

• többszervi elégtelenség

A GOT és GPT értékének emelkedése hátterében – ritkább esetben – szív-ér rendszeri betegségek, fertőző betegségek vagy akár egy megerőltető testedzés is állhat.

Májbetegségre utaló tünetek

Különbséget kell tenni a máj akut és krónikus megbetegedései között, valamint azt is fontos hangsúlyozni, hogy minden egyes kórképre más tünetek jellemzők. Az általános, májbetegségekkel összefüggésbe hozható panaszok közül az alábbiakat fontos kiemelni:

Mire utalhatnak az emelkedett májenzim értékek? - Medilum

Sárgaság – A májbetegségek jellegzetes tünete lehet a szemfehérje, a bőr és a körömágy besárgulása. Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy a máj elégtelen működése miatt a bilirubin a véráramba került.

Fáradtságérzet – Amennyiben a máj energiaraktárként nem képes ellátni a feladatait, a szervezetnek nagyobb erőfeszítésre van szüksége, hogy a mindennapokhoz nélkülözhetetlen erőforrásokat biztosítsa. A krónikus fáradtságérzetnek ez is lehet kiváltó oka.

Hányinger – Az anyagcserében bekövetkező változások és a méreganyagok felhalmozódása émelygést és hányingert idézhet elő.

Vizelet és széklet színének változása – Amennyiben megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása mellett a vizelet színe sötétebbé (rozsdabarna) vagy a széklet színe világosabbá (fehéressé) válik, az szintén májbetegségre – a bilirubin hiányára – hívhatja fel a figyelmet.

Emésztési zavarok – A máj emésztésben betöltött szerepe nélkül az elfogyasztott ételek feldolgozása nem megfelelő, ami fogyáshoz, étvágytalansághoz és hiánybetegségek kialakulásához vezethet.

Alap májműködés-vizsgálat – A legelső lépés

Májelégtelenségre utaló panaszokat tapasztal? Olyan gyógyszert szed, amely a májenzimértékek rendszeres ellenőrzését teszi szükségessé? Szeretne általános képet kapni aktuális egészségi állapotáról? Derítse ki, hogy a laboreredmények indokolnak-e további kivizsgálást!

A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra. Az online időpontfoglaló felületen keresztül az önnek megfelelő napon és időpontban vehet részt az alap májműködés-vizsgálaton.

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram