IDŐPONTFOGLALÁS

Nagylabor vizsgálat – Amire évente egy alkalommal mindenkinek szüksége lenne!

2022.02.08.

A preventív szemlélet előtérbe helyezését gyakran emlegetik a szakemberek, de a páciensek körében még mindig többségben vannak azok, akik kizárólag panaszokkal, már kialakult problémával fordulnak orvoshoz. Pedig a megelőzésre törekvés és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel alapfeltételei a hosszú és egészséges életnek. Ezt a célt szolgálja a nagylabor vizsgálat, amelynek elvégzése évente egy alkalommal mindenki számára javasolt.

A nagylabor vizsgálat legfőbb célja, hogy a betegségeket korai szakaszban, még a panaszok jelentkezése előtt diagnosztizálni lehessen. Bizonyos kórképekre ráadásul tünetmentesen rombolják a szervezetet, ezért a vizsgálat akár olyan, súlyosabb elváltozásokra is felhívhatja a figyelmet, amelyeket szűrővizsgálatok hiányában csak szövődmények kialakulása után lehetne felismerni.

Mire van szükség a nagylabor vizsgálat elvégzéséhez?

A nagylabor vizsgálat elvégzéséhez éhgyomri vérvételre és vizeletminta biztosítására van szükség. A pontos eredmény érdekében az alábbi tudnivalókkal fontos tisztában lenni:

A vérvizsgálatot megelőző 12 órában nem szabad táplálékot vagy – a tiszta vízen kívül – bármilyen folyadékot fogyasztani.

1–2 nappal a mintavétel előtt javasolt kerülni a nehéz, zsíros ételek, az alkohol és a kávé fogyasztását, valamint a dohányzást és az erőteljes fizikai megterhelést is javasolt minimálisra csökkenteni.

• Vérvétel előtt bőséges, tiszta víz fogyasztása javasolt – ha a páciens ki van száradva, a vénák összeesnek, ez pedig megnehezíti a mintavételt.

• Annak érdekében, hogy külső forrásból ne kerüljenek kórokozók a vizeletbe, mintaadás előtt alapos altesti tisztálkodás javasolt.

• A mintaadás reggelén középsugaras vizeletre van szükség. Ez azt jelenti, hogy az ébredés utáni első vizelet elejét ki kell üríteni, majd a gyűjtőtartályba körülbelül 1 decilitert kell gyűjteni.

• Menstruáció vagy hüvelygyulladás esetén nem javasolt vizeletvizsgálat, a vörösvértestekkel szennyeződött vizelet ugyanis fals eredményt mutathat.

Nagylabor vizsgálat - Medilum

Miről tájékoztatnak az eredmények?

• A vérképző rendszer (vérkép, vas, transzferrin) működéséről.

• A máj és az epeutak épségéről (GOT, GPT, GGT, alkalikus foszfatáz).

• A lebontási termékekből kiszűrhető elváltozásokról (karbamid, húgysav, kreatinin, bilirubin).

• A szervezetben zajló gyulladásos folyamatokról (CRP).

• A szénhidrát-, a fehérje- és zsíranyagcseréről (vércukor, összkoleszterin, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, triglicerid, összfehérje, albumin).

• A szervezet D-vitamin-ellátottságáról.

Kinek és mikor ajánlott a nagylabor vizsgálat elvégzése?

Nagylabor vizsgálatot ajánlott elvégezni általános panaszok – például rossz közérzet, fáradékonyság, gyengeség – jelentkezése esetén, valamint évente egy alkalommal, szűrő jelleggel azoknak is, akiknek nincs panasza, de szeretnének egy áttekintő képet kapni szervezetük legalapvetőbb életfunkcióiról és anyagcseréjéről.

Nagylabor vizsgálat - Medilum

Szeretne tisztába lenni aktuális egészségi állapotával? Kíváncsi rá, hogy miről árulkodnak a nagylabor vizsgálat eredményei? A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra, és akár már a vizsgálatot követő 1–2 napon belül tájékoztatni tudjuk az eredményekről.

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram