IDŐPONTFOGLALÁS

Orrcseppfüggőség kezelése: nem kell belenyugodni, van megoldás!

2024.05.30.

Az orrcseppfüggőség a kívülálló számára apróságnak, bagatell problémának tűnhet – az elszenvedők viszont tapasztalják, hogy a krónikus orrdugulással vívott reménytelennek tűnő harc jelentős életminőség-romlást eredményez. Miért és hogyan válik az orrnyálkahártyának és orrkagylónak ez a kedvezőtlen, duzzadt állapota krónikussá, és melyek a leghatásosabb módszerek orrcseppfüggőség ellen?

Az orrspray-k, orrcseppek megfázásos tünetek, orrdugulás esetén igazi megkönnyebbülést jelenthetnek: nyugodtabb alvást és jobb közérzetet biztosíthatnak. Ugyanakkor – mint minden gyógyszerrel és gyógyhatású készítménnyel – nem árt velük óvatosan bánni és pontosan betartani a betegtájékoztató, a gyógyszerész, illetve az orvos utasításait. A vény nélkül is kapható érszűkítő orrspray-k és orrcseppek túlhasználata (ti. túl hosszú ideig, az előírtnál gyakrabban vagy nagyobb dózisban történő alkalmazása) ugyanis hamar visszaüthet: az akut orrdugulás könnyen krónikussá válhat, beindítva ezzel az orrcseppfüggőség ördögi körét.

Orrcseppfüggőség kezelése

Hogyan alakul ki az orrcseppfüggőség?

Az érszűkítő hatású orrcseppek és orrspray-k (például xilometazolin vagy oximetazolin hatóanyagú készítmények) az orrnyálkahártya ereinek összehúzódását okozzák. Ez az érösszehúzó hatás csökkenti a nyálkahártya véráramlását és a duzzanatát, gyors enyhülést hozva az orrdugulásban szenvedők számára. Ez a hatás azonban csak ideiglenesen enyhíti a tüneteket.

A visszacsapási hatás

Az érszűkítő hatás elmúltával a nyálkahártya erei ismét kitágulnak, gyakran akár még nagyobb duzzanatot előidézve, mint a készítmény használata előtt. Ezt nevezzük visszacsapási hatásnak (angolul rebound effect). Az orrdugulás rosszabbodása folyton arra ösztönözheti a beteget, hogy újra alkalmazza a készítményt – adott esetben még akkor is, amikor az orrdugulást kiváltó felső légúti kezdeti ok már régen megszűnt. 

Hozzászokás az orrcsepphez, orrspray-hez

Ha a szervezet, ill. orrnyálkahártya hozzászokik az érszűkítő orrcseppekhez, akkor az akut, eredetileg megfázásos vagy allergiás tünetként jelentkező orrdugulás krónikussá válik. Hozzászokás esetén az orrdugulás makacsul megmarad az után is, hogy újra egészségesek vagyunk – a könnyű légzés, szabad légutak biztosításához pedig egyre nagyobb dózisú orrspray-re vagy orrcseppre van szükség. 

Ilyenkor sokan elnyúlóan (több hétig, akár hónapig), gyakran és nagy dózisban folytatják az orrcsepp használatát, mígnem észreveszik, hogy valami nincs rendben – az okozott károk adott esetben pedig már csak orvosi segítséggel hozhatók helyre. 

Az orrcseppfüggőség megelőzhető

Amennyiben betartjuk az orrcsepp- és orrsprayhasználat szabályait, a hozzászokás elkerülhető. 

Az érszűkítő hatású orrcseppeket általában legfeljebb 7–10 napos használatra javasolják, napi 3–5-szöri alkalmazással. Az ennél hosszabb vagy gyakoribb használat esetén a nyálkahártya duzzanata állandósulhat, az orrdugulás krónikussá válhat. 

Megfázás és felső légúti allergia? Legyen tudatos a kezelés tekintetében! 

Allergiaszezonban vagy megfázásos időszakokban könnyebb túlhasználni az orrcseppeket, orrspray-ket, hiszen gyakrabban léphet föl az orrdugulás mint tünet. Azonban fontos tudnunk, hogy mire való az érszűkítő orrcsepp vagy orrspray – és mire nem. 

A kérdés: Alkalmasak-e arra az érszűkítő orrcseppek és orrspray-k, hogy egy több hétig tartó allergia felső légúti tüneteit enyhítsük velük? 

A válasz: Nem, ezek a készítmények nem valók allergia kezelésére. Annak ellenére, hogy bár az orrjárati szűkületet kiválóan enyhítik allergia esetén is, elkerülhetetlen lenne a túlhasználat, hiszen általában még a szezonális allergiás tünetek is tovább tartanak 1-2 hétnél. Amennyiben légúti allergiától szenved, érdemes azt alaposan kivizsgáltatni és a megfelelő tünetmentesítő orális vagy lokális gyógyszert (antihisztamint, szteroidos orrspray) alkalmazni, illetve a teljes gyógyulás érdekében akár fontolóra venni az allergén-immunterápia lehetőségét.

A kérdés: Alkalmasak-e arra ezek a készítmények, hogy egy több hétig tartó nátha felső légúti tüneteit enyhítsük velük?

A válasz: Nem. Amennyiben megfázásos tünetei elhúzódnak vagy súlyosbodnak, érdemes orvossal konzultálni, megelőzve az esetleges szövődmények kialakulását. Érszűkítő orrcseppet vagy orrspray-t elhúzódó tünetek esetén sem célszerű az előírt időnél tovább alkalmazni. Alternatívaként jó szolgálatot tehet a gőzöléses inhalálás (kamillavirágzat forrázatával vagy egyszerű sós vizes inhalálással segíthetjük az akut orrdugulás enyhülését, az orrnyálkahártya ellenálló képességének javulását). 

Kérje gyógyszerész segítségét és olvassa el a betegtájékoztatót!

Mivel az érszűkítő orrcseppek vény nélkül, orvosi konzultáció nélkül beszerezhetőek, így a betegeknek kell különös körültekintéssel eljárni saját hosszú távú érdekükben. 

A patikában dolgozó gyógyszerésztől lehet kérdezni a készítmény helyes alkalmazását illetően, de a legrészletesebb információt a betegtájékoztatóban találja. Amennyiben bizonytalan, hogy milyen orrcseppet vagy orrspray-t vásároljon, úgy az interneten többnyire minden készítmény betegtájékoztatóját elérheti, így összehasonlíthatja a gyógyszerek sajátosságait, hatásmechanizmusát és hatóanyagait.

Az orrcseppfüggőség kezelése

Az orrcseppfüggőség kezelése függ a krónikus állapot súlyosságától, a fennállás idejétől. Ha ön régóta (több hete) használ orrcseppet vagy orrspray-t, érdemes mielőbb fül-orr-gégésszel konzultálnia. Íme néhány bevált módszer az orrsprayfüggőség ellen:

A dózis fokozatos csökkentése

Az egyik leghatékonyabb módja az orrcseppfüggőség kezelésének, ha fokozatosan csökkentjük az orrcseppek használatát. Ennek lényege, hogy lassan, lépésről lépésre, kitartással és fegyelmezetten csökkentjük a napi alkalmazások számát és az adag mennyiségét, így a nyálkahártya apránként alkalmazkodik az érszűkítő szerek nélküli működéshez, mígnem újra elérhetjük az eredeti, egészséges állapotot.

 • Csökkentett használat: kezdetben csak az egyik orrfélbe fújjuk az orrspray-t, a másik orrfelet hagyjuk „pihenni”. Idővel kezdjük el mindkét oldalon fokozatosan csökkenteni a felhasznált adagokat.
 • Időintervallum növelése: növeljük az időtartamot az alkalmazások között.

Sóoldatos orrspray

A sóoldatos spray-k (izotóniás vagy hipertóniás sóoldat) természetes és kíméletes módon segíthetnek az orrdugulás enyhítésében és a sérült nyálkahártya hidratálásában, regenerálódásában.

 • Izotóniás sóoldat: az izotóniás sóoldat ionösszetétele nagyon hasonló a testfolyadékokéhoz, így kíméletesen tisztítja és hidratálja az orrjáratokat.
 • Hipertóniás sóoldat: a hipertóniás sóoldat magasabb sótartalmának köszönhetően fokozatosan vizet von el a duzzadt nyálkahártyából, csökkentve a duzzanatot és megkönnyítve a légzést.

Orröblítés

Az orröblítés, más néven nazális irrigáció, szintén hatékony módszer lehet az orrdugulás enyhítésére és az orrcseppfüggőség megszüntetésére. Az orrmosás során szintén használhatunk izotóniás vagy hipertóniás sóoldatot az orrjáratok átöblítésére, ezzel kiváltva az orrcseppek használatát.

 • Neti kancsó: Egy speciális eszköz, amely lehetővé teszi a sóoldat könnyű bejuttatását az orrjáratokba, átöblítve azokat és eltávolítva a fölösleges váladékot, allergéneket és egyéb irritáló anyagokat.
 • Orrmosó flakon: Egy másik módszer, amely során a flakon száját az orrnyílásba helyezzük körkörösen lezárva azt, majd összenyomjuk a palack testét – így löketszerűen juttatjuk be a sóoldatot az orrjáratokba.

Antihisztaminok

Amennyiben az orrdugulást allergia okozza, érdemes mérlegelnie az antihisztaminok használatát, ezekkel ugyanis – más kellemetlen tünetek mellett – csökkentheti az orrnyálkahártya duzzanatát is.

 • Orális antihisztaminok: szájon át szedhető tabletták, amelyek csökkentik az allergiás tüneteket.
 • Antihisztamin orrspray: helyileg alkalmazható spray-k, amelyek közvetlenül az orrnyálkahártyára hatnak.

Szteroidos orrspray-k

A szteroidos orrspray-k hosszabb távon is használhatók, mint az érszűkítő társaik, azonban vénykötelesek, és csak az orvos utasításai szerint, orvosi felügyelet mellett használhatók. Ezek a spray-k igen hatékony gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és csökkentik a nyálkahártya duzzanatát, amennyiben a fül-orr-gégész úgy ítéli, az orrcseppfüggőség megszüntetésében is megfelelő segítséget nyújthatnak.

 • Hosszú távú használat: a szteroidtartalmú orrspray-k biztonságosan alkalmazhatók hosszabb időn keresztül is, segítve a nyálkahártya gyulladásának és duzzanatának csökkentését.
 • Orvosi felügyelet: fontos, hogy a szteroidos orrspray-k használatát orvos felügyelje, hogy elkerüljük a mellékhatásokat és biztosítsuk a megfelelő adagolást.

Párásítás

A levegő páratartalmának növelése segíthet az orrnyálkahártya hidratáltan tartásában, így csökkentheti a szárazságot és irritációt (a száraz orrnyálkahártya sérülékenyebb és a fertőzésekre is fogékonyabb).

 • Párásító készülék: használhatunk párásítót a lakásban – különösen a hálószobában, hogy éjszaka is megfelelő legyen a páratartalom.
 • Gőzölés, inhalálás: elősegíthetjük orrnyálkahártyánk regenerálódását gyógynövényes vagy tengeri sós forrázatok gőzének orron keresztüli belégzésével is (az eljárás elején legyen fokozottan óvatos, hiszen a gőz kifejezetten forró is lehet).

Orrkagyló-kisebbítő műtét (mukotómia)

Az orrkagylók fontos szerepet töltenek be a belélegzett levegő hőmérsékletének szabályozásában és párásításában, valamint a megszűrésében. Amennyiben az orrkagylók duzzadtak, a beteg krónikus orrdugulást és nehezített orrlégzést tapasztal. Az érszűkítő orrspray-k gyakori és hosszú távú használata ugyanis az orrkagylók tartós duzzanatához vezethet.

Amennyiben a fenti módszerek nem hoznak megoldást és a krónikus orrdugulás mögött nem áll egyéb szervi probléma (pl. orrpolipus), úgy az orrkagyló-kisebbítő műtét lehet a kulcs az orrcseppfüggőség okozta károk orvoslásához és a korábbi, teljes életminőség visszanyeréséhez. 

A műtéti beavatkozás az orrkagylók nyálkahártyája méretének tartós csökkentésére irányul, így megszüntetve az állandó “dugulást”, újra szabaddá téve az utat a levegő előtt, visszaadva a megfelelő alvásminőséget és a mindennapi jó közérzetet. 

A műtét előtt orvosi konzultációra és fizikális vizsgálatra van szükség, ahol az egyéb szervi okokat (pl. orrpolipus) ki lehet zárni az orrdugulás lehetséges okai közül. Az orrkagyló-kisebbítő beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, és többféle technika is létezik, ma a leggyakoribb a radiofrekvenciás abláció. Ez a módszer rádiófrekvenciás technológiát használ az orrkagylók nyálkahártyájának zsugorítására, így az orrjáratok tartós tágítására. 

A beavatkozás minimálisan invazív, és helyi érzéstelenítésben is elvégezhető.

Úgy érzi, hogy krónikus orrdugulása gátolja a megfelelő minőségű alvásban és a mindennapi jó közérzet elérésében? Konzultáljon fül-orr-gégész szakorvosaink egyikével – foglaljon időpontot!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram