IDŐPONTFOGLALÁS

Prosztataszűrés – Kinek? Mikor? Miért?

2022.05.16.

A magyar férfiak körében a prosztatarák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedések közé sorolható – évente körülbelül 4–5 ezer új esetet diagnosztizálnak. Kik számítanak veszélyeztetettnek? Hány éves kortól érdemes részt venni kivizsgáláson? Miről árulkodik a prosztataspecifikus antigén (PSA) mennyisége a szervezetben? A prosztataszűrés kapcsán gyakran felmerülő kérdésekre válaszolunk.

A gesztenye nagyságú, körülbelül 20 g tömegű szerv a húgyhólyag alatt, a kismedencében helyezkedik el. A prosztatáról – magyarul dülmirigyről – a legtöbb esetben kóros elváltozása miatt esik szó, valódi szerepével sokan nincsenek tisztában. Mielőtt a prosztataszűréssel kapcsolatban felmerülő kérdésekről szót ejtenénk, vegyük sorra a nemi mirigy legfontosabb feladatait:

1. A prosztataváladék szerepe, hogy elősegítse a hímivarsejtek mozgását, és semlegesítse a női hüvely savas kémhatását – az ondóhólyag váladékával és a hímivarsejtekkel együtt képezi az ondót.

2. A prosztata simaizomzata orgazmus során elzárja a húgycsövet, és elősegíti az ejakuláció alatt kilövellő ondó távozását.

3. Az ejakulációt kísérő orgazmus kialakulásában szintén a prosztatának – pontosabban a felszínén található idegvégződéseknek – van kiemelt szerepe.

Prosztataszűrés - Medilum

Hány éves kortól és kinek javasolt prosztatarákszűrés?

40 éves kor felett minden férfinek ajánlott évente egy alkalommal részt venni a PSA meghatározásából és a fizikális vizsgálatból álló prosztatarákszűrésen. A prosztatarák előfordulásában családi halmozódás megfigyelhető – ilyen esetekben a szakorvos rendszeres felkeresése fokozottan indokolt.

Amennyiben a laboratóriumi vagy a fizikális vizsgálat során felmerül a prosztata rosszindulatú elváltozásának gyanúja, az urológus ultrahang-, MR- vagy szövettani vizsgálatot rendelhet el a pontos diagnózis felállításához.

Hogyan történik a mintavétel? Mire számíthat a laboratóriumi kivizsgáláson? Mennyi idő alatt várható eredmény? Időpontfoglaló felületünkön minden információt megtalál: kattintson ide!

Miről árulkodik az emelkedett PSA-szint?

A prosztataspecifikus antigén mennyiségének meghatározása elengedhetetlen a prosztata betegségeinek diagnosztizálása során (a dülmirigy mérete és a termelt PSA-mennyiség között szoros összefüggés áll fenn). Fontos felhívni a figyelmet, hogy az emelkedett érték nem jelenti azt, hogy az illetőnél prosztatarák áll fenn. Magas PSA-szint fertőzés, gyulladás vagy közvetlenül ejakulációt követően is mérhető.

Prosztataszűrés - Medilum

A pontos diagnózis felállításához a vérvizsgálat mellett elengedhetetlen a vizelet-, fizikális és ultrahangvizsgálat.

Mi a teendő, ha a szűrővizsgálat során emelkedett PSA-értéket mérnek?

Amennyiben önnek emelkedett a PSA-szintje, ne halogassa az urológus felkeresését! Probléma esetén a mihamarabbi cselekvés vezet a legjobb eredményhez. A prosztata betegségei jól kezelhetők, és sokkal nagyobb a gyógyulás esélye, ha a problémát még panaszmentes állapotban diagnosztizálják.

Elmúlt 40 éves? Tegye meg az első lépést!

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram