IDŐPONTFOGLALÁS

SZAKRENDELÉSEK

Dietetika

Milyen betegségek kezelésével foglalkozik a dietetikus?

A dietetika, vagy más néven alkalmazott táplálkozástudomány átfogó segítséget nyújt az embereknek az életmódváltás könnyebb és hatékonyabb megvalósításában, a testsúly szabályozásában, az egészségmegőrzésben, valamint bizonyos betegségek kezelésében is.

Egy rendkívül összetett szakterületről van szó, mely sikeresen alkalmazható

- prevenciós céllal, azaz betegségek megelőzésére (túlsúly leadásával, az életmód teljes megváltoztatásával stb.),
- valamint már kialakult betegségek, kóros állapotok esetén a gyógyulás és szinten tartás érdekében.A dietetika legfontosabb feladata

A dietetika legfontosabb feladata, hogy

- a táplálkozási problémákhoz kapcsolódó orvosi javaslat felállítása után megfelelő étrendet biztosítson a betegeknek;
- majd ezt az étrendet a táplálkozástudomány szempontjainak figyelembevétele mellett megfelelő módon beillessze a páciens életmódjába (szükség szerint mintaétrendekkel, táblázatokkal és folyamatos tanácsadásokkal).

Ezért sok esetben belgyógyászati, kardiológiai, endokrinológiai és gasztroenterológiai rendelésen irányítják a beteget dietetikushoz, aki a beteg diagnózisának megfelelő étrend összeállításával segíti elő a gyógyulást.

Milyen esetekben tud segíteni egy dietetikus?

A dietetika egy nagyon összetett szakág, mely segítséget nyújthat már kialakult betegségek esetén, de fontos szerepe lehet a megelőzésben is. Lássuk, hogy konkrétan mikor érdemes dietetikus segítségét kérni:
életmódváltás
általános egészségmegőrzés
súlyfelesleg leadása vagy súlygyarapodás
betegségek megelőzése
már kialakult betegségek (cukorbetegség, vesebetegség, daganatos elváltozások, reflux stb.) speciális étrendi szükségletei
különféle allergiás vagy egyéb emésztőszervi megbetegedések étrendi igényei
laborvizsgálat útján diagnosztizált, diétát igénylő állapotok, pl. magas koleszterinszint, magas húgysavszint, emelkedett éhgyomri vércukorszint, stb.
laborvizsgálatot követő, diétát igénylő eredmények
terhességre való felkészülés vagy már meglévő terhesség
szív érrendszeri megbetegedések
műtétek előtti és utáni, a felépülést segítő étrendek.

Hogyan zajlik egy dietetikai tanácsadás/vizsgálat?


Dietetikushoz az esetek többségében mindig valamilyen más szakág javaslatára, általában egy feltárt kísérőbetegség miatt kerülnek a betegek – kivéve azokat az eseteket, amikor a páciens életmódváltás vagy gyermekvállalás előtt áll.

Fontos a beteg életmódjának alapos feltárása

Ennek fényében a dietetikai vizsgálat vagy tanácsadás minden esetben a kórtörténet, a tapasztalt panaszok és problémák feltérképezésével indul, de az anamnézis felvételének részeként az általános tápláltsági állapot is felmérésre kerül, különös tekintettel a BMI-re és a testzsír százalékra.

A dietetikus klasszikus értelemben vett vizsgálatokat nem végez a betegen, ellenben minden táplálkozáshoz kapcsolódó témakört érint a kérdéseivel, különös tekintettel az étkezési szokásokra és az életmódhoz kapcsolódó sajátosságokra.

Ezek ismeretében a dietetikus komplex diétás tanácsadást tud nyújtani a beteg számára, aminek részét képezheti a nyersanyagismeret, a különféle konyhatechnológiák bemutatása, a mintaétrendek összeállítása, valamint az általános tanácsadás is.

A dietetikai tanácsadásról

A dietetika feladata, hogy a páciens mielőbb teljes életet élhessen, illetve elérhesse a kívánt célt – legyen az akár fogyás, akár súlygyarapodás, akár gyógyulás. Hogy az első tanácsadás során átadott tudásanyag milyen hatékonysággal valósul meg a gyakorlatban, az rendszerint nagyban függ a betegtől is.

Mennyire nyitott a változásra, mekkora gyakorlata van a konyhában, milyen alapismeretekkel rendelkezik az alapanyagok kapcsán, illetve mennyire súlyos az állapota.

Ilyen esetekben legalább kezdetben javasolt a rendszeres konzultáció, amivel nemcsak könnyebben szinten tartható a beteg állapota, hanem pozitív visszacsatolást is kaphat a diéta hatékonyságáról, sőt újabb tanácsokkal bővítheti tudástárát az új életmódjához és étrendjéhez kapcsolódóan.


A megfelelő diéta és életmód gyorsan érezteti hatását

Amennyiben a páciens megfogadja a dietetikus tanácsát, és betartja az utasításokat az étrend kapcsán, akkor a diéta, illetve az életmódváltás jellemzően napokon belül érezteti a hatását.

Kezdetben gyakran csak a közérzet, az emésztés javul, majd később csökkennek az esetleges fájdalmak, a cél függvényében növekszik- vagy csökken a súly, sőt a laboreredmények egyaránt pozitív változást mutatnak.

Kapcsolódó szakembereink

Garai Dorián

dietetikus
[email protected]


Mennyibe kerül a dietetikai tanácsadás?

Dietetikai első konzultáció

25 000 Ft 19 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.

Dietetikai első online konzultáció

25 000 Ft 19 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram