IDŐPONTFOGLALÁS

KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKA

Ultrahangvezérelt aspirációs citológiai mintavétel

Az ultrahangvizsgálat (UH) a leggyakrabban használt képalkotó eljárás, amely gyors, fájdalommentes és biztonságos. Nem használ ionizáló sugárzást, ezért gyermekek és terhes nők esetében is alkalmazható. Elsősorban a lágyrészek, a belső szervek vizsgálatához nyújt segítséget: ciszták, daganatok, fejlődési rendellenességek, valamint epe- és vesekövek kimutatására is alkalmas.

Ultrahang segítségével nemcsak diagnosztikai képalkotás, hanem úgynevezett aspirációs citológiai mintavétel is végezhető, amely során bizonyos szervek (pl. nyirokcsomó, emlő, pajzsmirigy stb.) elváltozásából vékony tű segítségével célzottan mintát lehet venni. Az eljárás elve, hogy a mintavételi tűt a célszövetbe vezetve szívással apró szövetrészleteket tudunk nyerni (aspiráció). A mintából kenetet készítünk, amelyből a diagnózist patológus szakorvos állítja fel.

Milyen szervek aspirációs citológiai mintavételére van lehetőség
a Medilum Egészségközpontban?

pajzsmirigy
emlő
nyirokcsomó
egyéb lágyrészek

Hogyan történik az aspirációs citológiai mintavétel?

A beavatkozás előtt a megfelelő területet szabaddá kell tenni. Az orvos szükség szerint pozícionálja a beteget – például megkéri, hogy tegye a karját a tarkójára vagy forduljon oldalra. Ezután az orvos először tájékozódó vizsgálatot végez, amihez a kezében tartott ultrahang-vizsgálófejre (transzducer) zselét tesz, amely biztosítja a megfelelő közeget a bőr és a vizsgálófej között. A zselé testhőmérsékletűre előmelegített, így nem okoznak kellemetlenséget az első másodpercek sem.
A tájékozódó vizsgálat után az orvos fertőtleníti a beavatkozásnak megfelelő bőrterületet, majd az ultrahang által vezérelve a mintavételi tűt az célszövetbe vezeti. Amint a megfelelő pozíciót eléri, asszisztens segítségével megtörténik a mintavétel. Közvetlenül a mintavétel után a radiológus szakorvos kenetet készít a mintából.
A kenetet patológiai osztályra küldjük iránydiagnózissal, ahol megtörténik a minta citopatológiai feldolgozása és a leletezés. Az eredmény 5 munkanapon belül készül el. A citopatológiai leletet elektronikusan továbbítjuk a beteg által megadott e-mail-címre.
Kóros elváltozás esetén lehetőség van intézményünkben klinikai onkológiai konzultációra.

Milyen előkészületeket igényel az aspirációs citológiai mintavétel?

Különös előkészületre nincs szükség. Emlő-, illetve pajzsmirigy-mintavétel esetén, amennyiben van korábbi képalkotó felvétel (pl. CT, MRI, mammográfia) annak leletét, és lehetőség szerint felvételét is hozza magával.

Mennyibe kerül az ultrahangvezérelt aspirációs citológia?

Mintavétel + citopatológiai lelet:

35 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.
Szakmai partnereink:
06 52 998 485
[email protected]

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2023 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram