IDŐPONTFOGLALÁS

Táplálékallergia vagy táplálékintolerancia? Mi a különbség?

2022.06.07.

A táplálékallergiát és a táplálékintoleranciát a köznyelvben gyakran rokonértelmű kifejezésekként említik, pedig a két állapot között több szempontból is fontos különbséget tenni. A tünetek között lehetnek ugyan átfedések, teljesen mások azonban a kiváltó okok, és a kezelés tekintetében is eltérő az alkalmazott protokoll.

Amennyiben valamilyen táplálék (étel vagy ital) elfogyasztása után percekkel vagy órákkal később kellemetlen tünetek jelentkeznek, és a probléma ismétlődően felmerül, fontos kivizsgálni, hogy mi állhat a panaszok hátterében. Ilyenkor a táplálékallergia vagy a táplálékintolerancia gyanúja egyaránt felmerülhet.

Táplálékallergia

Kiváltó ok – A betegség kialakulásában az immunrendszernek van főszerepe. Amennyiben a szervezet téves módon veszélyesnek azonosít valamilyen összetevőt, védekezési reakciót indít ellene. A tünetek enyhék és súlyosak egyaránt lehetnek, és általában nem sokkal a táplálék elfogyasztása után alakulnak ki.

Tünetek – Az alábbi tünetek az allergiás reakciót kiváltó élelmiszer mennyiségétől függetlenül jelentkezhetnek (allergiás reakciót leggyakrabban a tej, a tojás, a mogyorófélék és a halak váltanak ki):

  • puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, hányinger, hányás
  • mellkasi fájdalom
  • bőrviszketés, csalánkiütés
  • köhögés, nehézlégzés, orr- és garatviszketés, orrfolyás, orrdugulás

Kivizsgálás – Ételallergia gyanúja esetén az allergiát okozó specifikus IgE molekula szintjét kell megvizsgálni. Az IgE-szint emelkedett értéke igazolhatja az allergiát. BŐVEBBEN A KIVIZSGÁLÁSRÓL

A kötelező allergénjelölést Magyarországon jogi szabályozás biztosítja az élelmiszerek csomagolásain, a közétkeztetésben és a vendéglátóhelyek területén egyaránt.

Táplálékallergia - Medilum

Táplálékintolerancia

Kiváltó ok – A betegség kialakulásának a hátterében az emésztőrendszer működési zavar áll. A bél falának megnövekedett áteresztőképessége miatt a részlegesen lebomlott táplálékmolekulák is a keringésbe jutnak, ezek aktiváló ingerek lehetnek az immunrendszernek, az általa termelt ellenanyagok pedig változatos panaszok megjelenéséhez vezetnek.

Tünetek – Az alábbi tünetek jelentkezése és súlyossága az elfogyasztott élelmiszer mennyiségétől függ (panaszokat leggyakrabban a tejtermékek, a tojás, a búza, a cukor és a kukorica okoz):

  • puffadás, hasmenés, hányinger, hányás
  • bőrkiütés, bőrviszketés
  • gyengeség, fáradtság, ingerlékenység
  • köhögés
  • fejfájás

Kivizsgálás – Ételintolerancia gyanúja esetén az úgynevezett táplálékspecifikus IgG molekula meglétét kell vizsgálni. Az érzékenység pozitív eredmény esetén igazolható. BŐVEBBEN A KIVIZSGÁLÁSRÓL

Tünetek jelentkezése esetén orvoshoz kell fordulni!

Az érintettek nem mindig fedezik fel az elfogyasztott élelmiszerek és a kellemetlen panaszok közötti kapcsolatot; és sajnos az is gyakran előfordul, hogy a vélt kapcsolat ellenére sem derítik fel a kiváltó okot, nem fordulnak szakemberhez a problémájukkal. A kivizsgálás pedig több szempontból is fontos lenne – táplálékallergia esetén, extrém esetben akár életveszélyes reakció, anafilaxiás sokk is kialakulhat!

Táplálékallergia - Medilum

Táplálékallergiára vagy táplálékintoleranciára utaló tüneteket tapasztal? Járjon a végére, hogy mi állhat a panaszok hátterében! A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra. Az online időpontfoglaló felületen keresztül az önnek megfelelő napon és időpontban vehet részt allergia- vagy táplálékintolerancia-vizsgálaton.

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
INFO@MEDILUM.HU

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram