IDŐPONTFOGLALÁS

Veszélyes anyajegyek - Ha ezeket tapasztalja, forduljon bőrgyógyászhoz!

2022.04.11.

Egy anyajegy eltávolítása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is indokolttá válhat. A különböző színben, méretben és formában megjelenő elváltozások az esetek többségében ártalmatlanok, előfordul azonban, hogy eltávolításuk nem tűr halasztást. Összegyűjtöttük a veszélyes anyajegyek legjellemzőbb tulajdonságait.

Az anyajegyek kialakulása

Normális esetben a pigmenttermelő sejtek (melanociták) a felhámban egyenletesen oszlanak el. Ezek adják a bőr természetes színét. Helyenként azonban a melanociták „csoportosulnak”, barnás növedéket, anyajegyet hoznak létre.

Az anyajegyek kialakulásához és rosszindulatúvá válásához nemcsak a gének, hanem a fényvédelem nélkül napon töltött – káros UV-sugárzásnak kitett – órák, és a hormonális változások is hozzájárulhatnak (terhesség alatt például megnő az esélye, hogy a jóindulatú anyajegyek rosszindulatúvá váljanak, ezért a kismamáknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a veszélyt jelző elváltozásokra).

Veszélyes anyajegyek - Medilum

Veszélyes anyajegyek – Ezekre figyeljen!

Amennyiben valamelyik anyajegynél az alábbi változásokat tapasztalja, mihamarabb forduljon szakemberhez:

• hirtelen megnő
• színe vagy formája megváltozik
• kitüremkedik a bőr felszínéből
• felülete egyenetlenné válik
• vérezni, nedvedzeni vagy viszketni kezd

Minden daganatos betegség esetében elmondható, hogy minél korábban diagnosztizálják, annál magasabb a gyógyulás esélye. Bőrrák diagnosztizálásakor – idejében felismerve – szinte 100%-os lehet a felépülés.

A terhes nők mellett kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak, akiknek sok (több mint 50) vagy szabálytalan alakú anyajegyek borítják a testüket, világos a bőrük vagy a szűk családi körben előfordult már a betegség. Számukra rendszeresen – évente legalább egy alkalommal – ajánlott részt venni bőrgyógyászati kivizsgáláson.

A veszélyes anyajegyek szakszerű eltávolítása

Az anyajegyek eltávolítása során a sebészi kimetszés az egyetlen szakmailag elfogadott módszer – biztonságosan és teljes mértékben csak így lehet megszabadulni a gyanús bőrelváltozástól, valamint kizárólag ezzel a módszerrel biztosítható a szövettani vizsgálathoz szükséges minta. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. A teljes folyamat körülbelül fél órát vesz igénybe. Hogy az anyajegy valóban rosszindulatú-e, azt csak a minta szövettani vizsgálata után lehet megállapítani.

A kimetszést követően keletkező sebet óvni kell a napfénytől, a szélsőséges hőhatásoktól, valamint a verejtéktől, ezért – amennyiben nem azonnali beavatkozást kívánó esetről van szó – az őszi hónapok tekinthetők a legideálisabbnak a beavatkozás elvégzésére.

Veszélyes anyajegyek - Medilum

A veszélyes anyajegyek ellenőrzését bízza szakemberre!

A közönséges, valamint az atípusos (rendellenes) anyajegyek és a bőrrák laikus számára nehezen elkülöníthetők, ezért elengedhetetlen, hogy minden gyanúra okot adó elváltozást szakember ellenőrizzen. Ha nem akar heteket várni szabad időpontra, vagy beutaló nélkül szeretne részt venni bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, forduljon bizalommal Dr. Gonda Andreához!

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram