IDŐPONTFOGLALÁS

„Mindenhol fáj, de nem tudom, hogy miért” – A fibromyalgia kezelése

2022.06.07.

A fibromyalgia egy rejtélyes betegség. Az érintettek jelentős része nem tudja, hogy panaszainak hátterében a központi idegrendszert érintő probléma húzódik meg. A kórképet kiváltó pontos okok még az orvosok számára is kérdéseket vetnek fel, a betegség diagnosztizálására és a tünetek hatékony kezelésére ennek ellenére van lehetőség.

A különleges kórkép legjellemzőbb ismérve, hogy az érintettnél sérülés vagy gyulladás nélkül, a test számos pontján jelentkezik fájdalom. A panasz izomfájdalomként írható le, a legtöbb esetben azonban idegi eredetű problémáról van szó – kutatások szerint ennek az lehet az oka, hogy az agyba és gerincvelőbe érkező ingereket az agy kórosan felerősíti, mindez pedig tartós fájdalomként jelentkezik.

A semmi mással nem magyarázható panaszok kiváltó oka a mai napig nem tisztázott. A szakemberek a fibromyalgiának 4 altípusát különböztetik meg:

  • extrém fájdalomérzékenység pszichológiai kísérőtünetek nélkül
  • a kórképet fájdalommal összefüggő depresszió kíséri
  • az elsődleges depressziót fibromyalgia kíséri
  • a tüneteket kiváltó ok lelki betegség

A hatékony kezelés érdekében minden esetben más módszerek lehetnek célravezetők.

A fibromyalgia tünetei

A fibromyalgiát szerteágazó és egyéb kórképekre is jellemző tünetei miatt nehezen lehet elkülöníteni más betegségektől. Általában az alábbi panaszok tapasztalhatók:

  • az egész testre kiterjedő izom- és ízületi fájdalom
  • fokozott fájdalomérzékelés, nyomásérzékenység
  • izommerevség, izomgörcsök
  • hangulatingadozás, szorongás

A felsoroltak mellett az érintetteknél alvászavar, teljesítmény- és memóriaromlás, fáradékonyság, gyengeség, zsibbadás és koncentrációs nehézségek is jelentkezhetnek, de tenziós fejfájás, irritábilis bél szindróma vagy depresszió is kísérheti.

A fibromyalgia kezelése - Medilum

Mikor mondható ki valakiről, hogy panaszait fibromyalgia okozza?

Mivel nehezen diagnosztizálható a betegség, jogosan merül fel a kérdés, hogy mi alapján állapítható meg valakiről, hogy fibromyalgia okozza a panaszait? A diagnózis felállításához az alábbi klinikai kritériumok megléte szükséges:

  • Az egész testre kiterjedő, mással nem magyarázható fájdalom minimum 3 hónapja jelen van.
  • A 18 fibromyalgiás pontból legalább 11 helyen tapasztalható nyomásérzékenység.

Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, a szakorvos fel tudja állítani a diagnózist, és a kivizsgálás során pontosan meg tudja határozni, hogy a fibromyalgiának mely típusa okozza a panaszokat. Az eredményes kezeléshez szükséges lépések ezután határozhatók meg.

A fibromyalgia kezelése

A tudomány jelen állása szerint a betegség nem gyógyítható, a fájdalom viszont teljes mértékben kontroll alatt tartható. Azt, hogy gyógyszeres kezelésre, gyógytornára, relaxációs és stresszkezelő gyakorlatokra vagy ezek együttes alkalmazására van-e szükség, minden esetben a kivizsgálást végző és a kezelést felállító szakember határozza meg.

A fibromyalgia kezelése - Medilum

Testszerte jelentkező, szűnni nem akaró fájdalom kínozza? Derítse ki, hogy mi állhat a probléma hátterében! A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra. Az online időpontfoglaló felületen keresztül akár már a következő szerdára is lefoglalhat egy szabad alkalmat Prof. Dr. Szántó Sándor, reumatológushoz.

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
INFO@MEDILUM.HU

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram