IDŐPONTFOGLALÁS

Az inzulinrezisztencia tünetei

2023.04.24.

Mikor merül fel az inzulinrezisztencia gyanúja?

Az inzulin nélkülözhetetlen szerepet tölt be a vércukorszint szabályozásában. Inzulinrezisztencia (IR) esetén azonban a sejtek ellenállóak lesznek a hasnyálmirigy által termelt hormonnal szemben, csökken a cukorfelvétel, így a megfelelő vércukorszint fenntartásához több inzulinra van szükség. Milyen tünetek utalhatnak a betegségre, és miért van szükség gyanú esetén a laboratóriumi vizsgálat elvégzésére?

3,9–6,0 mmol/l. Ez az a határérték, amelyen belül az éhomi (éhgyomorral mért) vércukorszint normálisnak tekinthető. Amennyiben a sejtek nem képesek a működésükhöz szükséges glükóz felvételére, a szint megemelkedik. A kóros folyamat sok esetben teljesen tünetmentesen zajlik, ezért általában csak egy társbetegség kivizsgálása vagy a meddőség okának kutatása során derül fény az anyagcserezavarra.

Az inzulinrezisztencia tünetei

Az inzulinrezisztencia tünetei változatosak és nehezen beazonosíthatók lehetnek. A betegségre jellemző általános panaszok mellett nők és férfiak esetében egyéb figyelmeztető jeleket is fontos komolyan venni.

Általános tünetként említhető

 • az étkezések után tapasztalható fáradtság, belső nyugtalanság és szédülés,
 • a cukoréhség,
 • a fokozott izzadás,
 • a pattanásos bőr,
 • a fejfájás,
 • az alvászavarok és az éjszakai felriadás,
 • az alma típusú elhízás, valamint az eredménytelen fogyókúra.

További lehetséges tünetek nőknél

 • a menstruációs zavar,
 • a policisztás ovárium szindróma,
 • a meddőség
 • és a fokozott szőrösödés.

További lehetséges tünetek férfiaknál

 • a merevedési probléma
 • és a korai hajhullás.
inzulinrezisztencia noknel

Miért emlegetik az IR-t a cukorbetegség előszobájaként?

A cukorbetegség kialakulását évekkel megelőzik az úgynevezett prediabéteszes – vagyis a cukorbetegséget megelőző – állapotok: az emelkedett éhgyomri vércukorszint és a csökkent glükóztolerancia. Ezeket az állapotokat diagnosztizálni és egymástól elkülöníteni cukorterheléses vizsgálattal lehetséges.

Kezeletlen esetben – ha az inzulinrezisztencia éveken keresztül fennáll – egy évtized alatt akár 50%-kal is megemelkedhet a diabétesz kialakulásának az esélye.

Hogyan zajlik az inzulinrezisztencia-vizsgálat?

A cukorterheléses teszt során azt vizsgálják, hogy 75 g glükóz elfogyasztása után a szervezet 2 óra alatt milyen mértékben képes csökkenteni a vércukorszintet, és ezt milyen inzulinszintek mellett tudja elérni. A csomag központi eleme a 2 órás cukorterheléses vizsgálat (OGTT: orális glükóztolerancia-teszt), melyet kiegészít a cukorbetegség állapotának követésére szolgáló hemoglobin A1c szintjének mérése – ez időben visszamenőleg nyújt tájékoztatást a vércukorszint 3 hónapos átlagos szintjéről.

inzulinrezisztencia vizsgalat

Kiknek ajánlott elvégeztetni az inzulinrezisztencia-vizsgálatot?

Ez a vizsgálat azoknak ajánlott, akiknél felmerül az inzulinrezisztencia gyanúja, vagy akiket már inzulinrezisztenciával diagnosztizáltak, és kezelőorvosuk újabb cukorterheléses vizsgálatot rendelt el.

IR-re gyanakszik? Jelentkezzen inzulinrezisztencia-vizsgálatra!

Amennyiben a fentebb említett tünetek közül valamelyiket rendszeresen tapasztalja, javasoljuk, hogy vegyen részt inzulinrezisztencia-kivizsgáláson. A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra, de cukorterheléses vizsgálat előtt érdemes egyeztetnie a kezelőorvosával.

Derítse ki, hogy mi állhat a tünetek hátterében!

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram