IDŐPONTFOGLALÁS

LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK

Inzulinrezisztencia-vizsgálat

A cukoranyagcsere részeként a táplálékból felszívódó glükózt (szőlőcukrot) a véráram eljuttatja a sejtekhez, a sejtek pedig a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin segítségével képesek felvenni azt a vérből. Ha nem termelődik megfelelő mennyiségű inzulin, vagy a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin iránt (inzulinrezisztencia), a glükóz megreked a véráramban, mert a sejtek nem lesznek képesek azt felvenni onnan. Ez a cukorbetegség (diabétesz). A diabétesz kialakulását azonban évekkel megelőzik az ún. prediabéteszes vagyis a cukorbetegséget megelőző állapotok. Ilyen az emelkedett éhgyomri vércukorszint (IFG: impaired fasting glycaemia) és a csökkent glükóztolerancia (IGT: impaired glucose tolerance). Ezeket az állapotokat diagnosztizálni és egymástól elkülöníteni cukorterheléses vizsgálattal (OGTT: orális glükóztolerancia-teszt) lehetséges.

Kinek ajánljuk az inzulinrezisztencia laboratóriumi vizsgálatát?

Ezt a vizsgálatot azoknak ajánljuk, akiknél felmerül az inzulinrezisztencia gyanúja, vagy akiket már diagnosztizáltak inzulinrezisztenciával és kezelőorvosuk újabb cukorterheléses vizsgálatot rendelt el.

Milyen gyakran érdemes az inzulinrezisztencia vizsgálatát kérni?

Mind az első, mind az ismételt cukorterheléses vizsgálatot kezelőorvos rendeli el. A vizsgálathoz nem szükséges beutaló, azonban javasoljuk, hogy akár első, akár ismételt cukorterheléses vizsgálat előtt egyeztessen a vizsgálat szükségességéről kezelőorvosával.

Hogyan készüljön a mintavételre?

A mintavételre éhgyomorra kell érkezni, ami 12 órás koplalást jelent, vérvétel előtt azonban víz fogyasztása javasolt. A vizsgálatot megelőző 3 napban szénhidrátokra vonatkozóan korlátozás nélküli étkezést kell tartani, de legalább napi 150 g szénhidrátot el kell fogyasztani.

Mit vizsgál és milyen laboratóriumi értékeket tartalmaz a csomag?

A cukorterheléses teszt során azt vizsgáljuk, hogy 75 g glükóz elfogyasztása után a szervezet 2 óra alatt milyen mértékben képes csökkenteni a vércukorszintet, és ezt milyen inzulinszintek mellett képes elérni. A csomag központi eleme a 2 órás cukorterheléses vizsgálat (OGTT: orális glükóztolerancia-teszt), melyet kiegészít a cukorbetegség állapotának követésére szolgáló hemoglobin A1c szintjének mérése, amely időben visszamenőleg tájékoztat a vércukorszint 3 hónapos átlagos szintjéről.
Általános laboratóriumi vizsgálatok

vérképző rendszer
vérkép (vörösvértestszám, fehérvérsejtek száma, vérlemezkeszám)

veseműködés
karbamid
kreatinin
eGFR (becsült glomeruláris filtrációs ráta)
vizelet- és üledékvizsgálat

purinanyagcsere
húgysav

májműködés
GOT (glutamát-oxálacetát transzamináz)
GPT (glutamát-piruvát transzamináz)
GGT (gamma-glutamil-transzferáz)

vasháztartás
vas
transzferrin

ionok
nátrium
kálium

vérzsírok
összkoleszterin
triglicerid

gyulladás
CRP (C-reaktív protein)

cukoranyagcsere-vizsgálatok
vércukorszint + inzulinszint
(75 g glükóz elfogyasztásához viszonyított 0., 60. és 120. percben)
HOMA-index
HbA1c (hemoglobin A1c)
Bővebben..

Hogyan történik a mintavétel?

A cukorterhelés előtt asszisztenseink ujjbegyszúrás útján nyert vérből megmérik az éhgyomri vércukorszintet, a cukorterhelés > 7 mmol/l éhgyomri vércukorszint esetén nem végezhető el. A további mintavétel vénás vérvétellel történik könyökhajlati vénából. Veszünk egy 0. perces, éhgyomri vérmintát, majd a betegnek 5 percen belül el kell fogyasztania 2,5–3 dl vízben oldott 75 g glükózt, innen számítva történik egy újabb vérvétel a 60. és a 120. percben is.

Mivel az izommunka jelentős energiát igényel, ezért a vizsgálat 2 órájában nem szabad könnyű fizikai aktivitást sem végezni (pl. sétálgatni vagy tartósan álldogálni sem). Ezt a 2 órát a rendelőnk várótermében vagy azon kívül is eltöltheti a beteg, de az imént említett mozgástilalom ekkor is fontos.

Vizeletmintát a helyszínen is adhat, illetve otthonról is hozhat reggeli első vizeletmintát. Mindkét esetben rendelőnk biztosítja a mintavételi poharat. Amennyiben otthoni reggeli első vizeletmintát hoz, a mintavételi poharat a mintaadást megelőző munkanapokon 13:00 és 15:00 között átveheti rendelőnkben.

Hogyan és mikorra tud időpontot foglalni erre a vizsgálatra?

Háromféleképpen tud időpontot foglalni:
Ezt a vizsgálatot minden hétköznap 08:00 és 12:00 között végezzük.

A kért vizsgálato(ka)t a vérvevő/adminisztrátor kollégával a helyszínen fogják egyeztetni.

Mennyi idő alatt készül el az eredmény?

Az eredmény 1–3 munkanap alatt készül el.

Amennyiben az adminisztráció során megadja e-mail-címét, az eredményt titkosított formában elektronikusan küldjük. Ha személyesen szeretné átvenni a leletét, azt leghamarabb a lelet kiállítását követő munkanapon 13:00 és 15:00 között teheti meg.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

23 590 Ft 19 500 Ft
(Az ár tartalmazza a vizsgált paraméterek árát és a mintavételi díjat is.)
Az online időpontfoglaló rendszerben a Laboratóriumi diagnosztika (vérvétel, széklet-, vizeletvizsgálat) szolgáltatásra kattintva tud időpontot foglalni.
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
INFO@MEDILUM.HU

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram