IDŐPONTFOGLALÁS

SZAKRENDELÉSEK

Bőrgyógyászat

BŐRGYÓGYÁSZATI SZAKORVOSI VIZSGÁLAT

Milyen betegségek kezelésével foglalkozik a bőrgyógyász?

A bőrgyógyász szakterületébe tartozik minden, bőrtünettel járó betegség, amely lehet közvetlenül a bőr betegsége vagy egyéb szerv bőrtünetekben megnyilvánuló kóros állapota.

Hogyan zajlik a bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat?

A bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat 20 percet vesz igénybe. Első lépésként a szakorvos felveszi a beteg kórtörténetét. Ez minden olyan előzmény összességét jelenti, amely kapcsolatban áll(hat) a jelen panaszok kialakulásával.

Ezt követi a fizikális vizsgálat; a bőrgyógyászatban a megtekintés és a tapintás kap a legnagyobb hangsúlyt. A fizikális vizsgálat során a bőrgyógyász munkáját segíti az úgynevezett dermatoszkóp, amely egy a bőrben lévő képletek szerkezetének részletesebb vizsgálatára alkalmas speciális nagyító – ezzel történik többek között az anyajegyszűrés is.

A szakorvosi vizsgálat – szükség esetén – magába foglalja a vényírást, illetve a szakorvosi javaslat írását is. Amennyiben a beteg ugyanazzal a panasszal az első vizsgálathoz viszonyított 3 hónapon belül kontrollvizsgálatra érkezik, kedvezményes kontrollvizsgálati díjszabást biztosítunk számára.


BŐRGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK

Anyajegyszűrés dermatoszkóppal

Miért fontos az anyajegyszűrés?

A melanóma a bőr barna festékanyagát termelő sejtekből, a melanocitákból kiinduló rosszindulatú daganat. A melanóma az esetek kb. egyharmadában már meglévő anyajegyekből indul ki. Azonosítása szakember feladata, és ha időben felismerik, eltávolítják, a túlélés közel 100%-os.

Gyanús az anyajegy, és minél hamarabb meg kell mutatni bőrgyógyásznak, ha:

növekszik az átmérője,
a pigmentált folt szürkés, vöröses, fekete vagy mélykék elszíneződésű,
aszimmetrikus,
szabálytalan alakú,
viszket,
nedvezik, vérzik, vagy
gyulladt a közvetlen környezete.
Az anyajegyszűrés során a bőrgyógyász dermatoszkóppal megvizsgálja az anyajegye(ke)t, és szükség esetén javasolja annak eltávolítását – ez minden esetben szikével végzett sebészi kimetszést jelent. A sebész a melanómára gyanús szövetdarabokat minden esetben szövettani vizsgálatra küldi. A szövettani eredménnyel érdemes újra felkeresni a bőrgyógyászt az esetleges további teendőkkel kapcsolatban.

Mennyi időnként érdemes anyajegyszűrést végeztetni?

Anyajegyszűrést évente érdemes végeztetni.

Fagyasztás folyékony nitrogénnel

Mi az a LN2-fagyasztás?

A folyékony nitrogén (LN2, liquid nitrogen) a forráspontja alá, −196°C-ra hűtött nitrogén. Ezt a fagyos folyadékot – megfelelő adagoló- és tárolóedények segítségével – célzottan fel tudjuk használni kóros szövetek eltávolítására (pl. szemölcsök, bőrnövedékek eltávolítására).

A folyékony nitrogént egy erre a célra gyártott szórópisztollyal a kezelni kívánt területre porlasztjuk, a kóros szövet megfagy, ezáltal elhal, végül a kezelt terület gyulladás kíséretében gyógyul. Ezt az eljárást kriosebészeti technikának is nevezik, viszont itt hagyományos értelemben véve sebészetről nem beszélhetünk, vágás nem történik.

Milyen betegségek kezelésére alkalmazható a fagyasztás folyékony nitrogénnel?

Folyékony nitrogénes fagyasztással elsősorban bőrnövedékeket tudunk eltávolítani. Fagyasztással kezelhető a szoláris keratózis (keratosis actinica), a szeborreás keratózis (keratosis seborrhoica), a nemi szervek kondilómája (condyloma acuminatum), uszodaszemölcs (molluscum) és a közönséges szemölcs (verruca vulgaris).

Hogyan történik a fagyasztás, és milyen gyógyulási idő várható?

Az orvos kézi szórópisztolyba töltött folyékony nitrogén segítségével néhány másodpercig fagyasztja a bőrt. A beteg a kezelés közben enyhe csípő érzést tapasztalhat.

A kezelt bőrterület azonnal kifehéredik, ami fél–egy percen belül elhalványodik. A kezelés hatására 24 órán belül kialakulhat vízhólyag vagy mélyebbre ható kezelés esetében vérhólyag is. Ettől nem kell megijedni, ez normális. A hólyag alatti seb újrahámosodik, majd a hólyag elkezd száradni, és a seb 1–2 héten belül teljesen meggyógyul.

Amikor a hólyag érzékenysége megszűnt (3–5 nap), a hólyagot le lehet választani a sebalapról, így gyorsabban gyógyul. A sebgyógyulást Bepanten krémmel, Neogranormon kenőccsel vagy Curiosa sebkezelő géllel lehet segíteni.

Hány kezelés szükséges?

Az esetek döntő többségében egy fagyasztás elegendő. Az ismétlőkezelések szükségességének eldöntése mindig egyéni megítélés alapján történik.

Szöveteltávolítás elektrokauterrel

Mi az az elektrokauteres szöveteltávolítás?

Az elektrokauter olyan elektrosebészeti eszköz, mellyel a szikéhez hasonlóan szövet vágható, távolítható el. Az elektrokauter elektródája és a bőr találkozásánál a szövet helyileg – a másodperc tört része alatt – felmelegszik, amely hatására a szövet víztartalma elpárolog, és a szövet roncsolódik. A hagyományos szikével szemben nagy előnye, hogy vágás közben a metszés mentén a helyileg keletkező hő azonnal elzárja a kis ereket, így az elektrokatuer a vágással egy időben vérzést is csillapít.

Mire alkalmazható az elektrokauteres szöveteltávolítás?

Elektrokauterrel a fibrómák, illetve egyéb, a bőrből kiemelkedő szövetnövedékek távolíthatók el.

Hogyan történik ez a beavatkozás?

Az elektrosebészeti beavatkozás során az orvos felragaszt egy tenyérméretű semleges elektródát a beteg bőrére a kezelendő terület közelébe. Szükség esetén érzésteleníti a területet (az egy–két milliméteres fibrómákat nem szükséges érzésteleníteni). Majd az eltávolítandó szövetet levágja az elektródával, ami kb. 1 másodpercig tart. Vágás közben csípő érzés tapasztalható.

Mennyi a gyógyulási idő?

A sebek méretüktől függően 1–2 héten belül gyógyulnak. A sebgyógyulást Bepanten krémmel, Neogranormon kenőccsel vagy Curiosa sebkezelő géllel lehet segíteni.

Kapcsolódó orvosaink 

DR. GONDA ANDREA

bőrgyógyász, klinikai onkológus

Mennyibe kerül a bőrgyógyászati kezelés?

Első szakorvosi vizsgálat

25 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.

Kontrollvizsgálat

15 000 Ft
(ugyanazon panasszal 3 hónapon belül )
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.
TOVÁBBI ÁRAINK
Részt venne egy bőrgyógyászati szűrővizsgálaton? Szeretné kideríteni, hogy mi állhat a tapasztalt tünetek hátterében? Kikérné egy szakember véleményét? Forduljon bizalommal a Medilum Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosához: Dr. Gonda Andreához ([email protected]) !

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram