IDŐPONTFOGLALÁS

A herék önvizsgálatának menete - Hogyan ellenőrizze?

2023.05.25.

A 15–35 év közötti férfiak körében a hererák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedésnek számít, tehát a herék rendszeres önvizsgálata már pubertás korban is indokolt. Hogyan és milyen rendszerességgel javasolt elvégezni? Milyen esetekben lehet indokolt az ultrahangvizsgálat?

A herék általában asszimetrikusan helyezkednek el, és gyakran előfordul közöttük minimális méretbeli különbség. Aggodalomra az adhat okot, ha a korábban tapasztaltakhoz képest látható vagy tapintható változás lép fel. Ennek kiderítésére szolgál az önvizsgálat.

Herék vizsgálata – Az önvizsgálat menete

 • A herék vizsgálatára a legideálisabb egy meleg fürdő vagy zuhany utáni időpont. Fontos továbbá, hogy ne álljon fent izgalmi állapot, ilyenkor ugyanis felhúzódhatnak a herék a lágyékcsatorna irányába.
 • Fontos lépés a herék súlyának ellenőrzése. Ezt egyesével a tenyérbe helyezve lehet a legegyszerűbben megtenni. Minimális eltérés lehet a két here között, amit figyelni kell, hogy a korábban tapasztaltakhoz képest észrevehető-e változás.
 • A herék teljes állományát szisztematikusan át kell tapintani a hüvelyk- és a mutatóujj segítségével. Így ellenőrizhető, hogy változott-e a méretük, vagy tapintható-e rajtuk csomó (a here hátsó felszínén található a mellékhere, amelynek a fejrésze kicsit vaskosabb, csomószerű lehet, de ez nem kóros).
 • A here fölött tapintható ondózsinór körülbelül 1–2 centiméter átmérőjű (ez tartalmazza a heréhez futó ereket, idegeket, valamint az ondóvezetéket). Ezt a részt szintén a hüvelyk és a mutatóujj segítségével lehet végig tapintani.
here onvizsgalata

A herefájdalom hátterében trauma (a heréket ért sérülés), heretorzió (a here ondóvezeték körüli megcsavarodása), a herék vagy a mellékherék gyulladása, lágyéksérv, herevisszér-tágulat, vesekő vagy heredaganat is állhat.

Panasz jelentkezésekor nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, de hosszabb ideje fennálló vagy erősödő fájdalom esetén indokolttá válik a szakrendelés felkeresése. Amennyiben a herefájdalom duzzanattal, elszíneződéssel, véres vizelettel vagy a húgycső váladékozásával jár, mihamarabb forduljon orvoshoz!

Herék vizsgálata – Mi a szerepe az ultrahangvizsgálatnak?

A panaszok kivizsgálására vagy szűrővizsgálat céljából a here ultrahangos vizsgálata gyors, biztonságos és fájdalommentes megoldást kínál. A férfi nemi szervek vizsgálatai között az egyik leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszernek számít. Alkalmas

 • a herefájdalom hátterében álló okok felderítésére,
 • a hereállomány vizsgálatára,
 • a mellékherék állapotának, űrterének és ereinek vizsgálatára,
 • a gyulladások, artériás keringési zavarok és tumoros elváltozások meghatározására,
 • a herék értágulatának vagy sérvének vizsgálatára,
 • valamint a férfi meddőség hátterében álló okok felderítésére.
Képzett ultrahangos, ultrahangos eszközzel vizsgálja a páciens heréit

A Medilum Egészségközpontban rendelkezésre álló ultrahangkészülék segítségével gyorsan és fájdalommentesen tudjuk megvizsgálni, hogy a herefájdalom hátterében áll-e gyulladás, artériás keringési zavar, esetleg tumoros elváltozás, valamint a herék és mellékherék általános állapotáról is információval tudunk szolgálni.

Elváltozást tapasztal, vagy csak szeretne szeretné felmérni aktuális egészségi állapotát? Forduljon bizalommal Dr. Besenyei Róberthez!

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram