IDŐPONTFOGLALÁS

KEZELÉSEK

Orrkagyló-kisebbítő műtét (mukotómia)

Az orrüregben 3–3 darab orrkagyló található, amelyek alakja hosszúkás kagylóhéjra emlékeztet, nevüket is innen kapták. Nyálkahártyával borított vékony csontlemezből állnak, feladatuk pedig, hogy a belélegzett levegőt tisztítsák, párásítsák és felmelegítsék.

A felső és a középső orrkagyló ritkán okoz problémát. A legtöbbször az alsó orrkagyló elváltozása idéz elő olyan panaszokat, amelyek beavatkozást igényelnek.

Kezdetben az orrlégzést még lehet javítani antihisztaminokkal vagy szteroidos orrspray-kkel, indokolt esetekben a kettő kombinálásával.

Ha viszont a kombinált kezelések sem járnak sikerrel, elengedhetetlen lehet az alsó orrkagyló redukciója, vagyis egy orrkagyló-kisebbítő műtét, amely a Medilum Egészségközpontban is elérhető, mint helyi érzéstelenítéssel végzett ambuláns műtét.

Milyen esetekben javasolt az orrkagyló-kisebbítő műtét?

Az orrkagyló kisebbítését szolgáló műtéti (vagy másnéven mukotómia) beavatkozás alapvetően három esetben javasolt a páciensek számára:
gyógyszeresen már nem, vagy csak nehezen kezelhető orrjárati szűkület, amelyet súlyos felső légúti allergia idéz elő;
 orrcsepp- vagy orrsprayfüggőség, amikor a páciens a gyógyszerek nélkül már nem kap levegőt;
 valamint olyan orrjárati szűkület, amely – többek között – krónikus horkolással jár.
A kezelendő problémát valamennyi esetben közvetlenül a megnagyobbodott alsó orrkagyló idézi elő, ami gátolja az orrlégzést. Az alsó orrkagylót érintő műtéti beavatkozás mindig javítja a légzést, kivéve az olyan eseteket, amikor más kóros állapotok húzódnak meg a háttérben. Ide sorolható például az orrsövényferdülés vagy az orrpolip. Ennek tisztázása a beavatkozást megelőző fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálattal történik.

Így zajlik az orrkagyló-kisebbítő műtét


Az orrkagyló-kisebbítő műtét helyi érzéstelenítésben történik. Emiatt a kezelés tényleges időtartamát – ami legfeljebb 20 perc – az érzéstelenítő 15–20 perces behatási ideje előzi meg.

Mivel a műtét után legalább félórás megfigyelés szükséges, a teljes beavatkozás ritkán tart tovább 70–80 percnél.

Beavatkozás előtt

A műtét előtt elengedhetetlen, hogy a páciens fül-orr-gégészeti vizsgálaton vegyen részt. Itt a kezelőorvos célzottan vizsgálja, hogy a páciensalkalmas-e a beavatkozásra, és hogy az ő esetében a műtétet követően várható-e javulás a panaszaiban.

Amennyiben igen, tájékoztatja a beteget a műtét menetéről, annak várható hatásairól, így előnyeiről, esetleges szövődményeiről, valamint a beavatkozás költségeiről is. Az orrkagyló-kisebbítő műtét pontos időpontját ezt követően egyeztetik.

Beavatkozás napján

A páciens a beavatkozás előtt megkapja az érzéstelenítőt, ami 15–20 percen belül fejti ki hatását. A kezelőorvos ezt követően elvégzi a beavatkozást. Ezután a megfigyelési időszak következik, ekkor a páciens leül a váróban.

Az orvos még egyszer ellenőrzi a műtéti területet, és ezt követően a beteg távozhat a rendelőből.

Beavatkozás után

A műtét után egy héttel a páciensnek legalább egy kontrollvizsgálaton meg kell jelennie. Ilyenkor ellenőrizhető a beavatkozás sikeressége.

A rádiófrekvenciás orrkagyló-kisebbítő műtéti módszer előnyei

Az orrkagyló-kisebbítő műtétekhez az Olympus Celon Elite ESG–200 eszközt használjuk. Ez egy rádiófrekvenciás elven működő készülék, amely elektromágneses impulzusokat bocsát ki. Ennek hatására a kezeltterületen a szövet felmelegszik.

A műszer egy tűszerű elektródával működik, melyet az orvos az orrkagyló felszínével párhuzamosan a kezelendő nyálkahártya mélyébe vezet. Működés közben az elektróda a végének megfelelően pontszerűen felmelegíti a lágyszöveteket, a felmelegedett szövettömeg kontrolláltan károsodik, majd gyógyulás után hegesedik. A szervezetben a hegesedés szövetzsugorodással jár, és így ez a hegesedés és a következményes nyálkahártya-zsugorodás hozza meg a terápiás hatást. A nyálkahártya hámfolytonossága nem sérül, így a szomszédos szövetek összenövésétől nem kell tartani.

A rádiófrekvenciás módszer előnyei:

helyi érzéstelenítésben végezhető
a beavatkozás gyors és minimális kellemetlenséggel jár
nincs szükség az orrjáratok tamponálására a műtét után
csak nagyon ritkán kell ismételni

Mi várható az orrkagyló-kisebbítő műtét után?

Ennek az oka, hogy az alsó orrkagyló nyálkahártyája összezsugorodik, emiatt az orrjárat átjárhatósága javul, az orrlégzés pedig ismét biztosítva lesz gyógyszerek, orrsprayk és egyebek nélkül.

Az orrkagyló-kisebbítő műtét lehetséges szövődményei

Mint minden műtéti beavatkozásnak, úgy az orrkagyló kisebbítésének is lehetnek szövődményei. Ezek jellemzően elhanyagolhatók, de fontos ismerni őket, mert némelyek mielőbbi orvosi konzultációt és kezelést igényelnek.

Műtét közben

A műtét során az érintett területen tapasztalható fájdalom, ami az érzéstelenítő miatt gyakran csak a beavatkozás után jelentkezik.

A műtét alatt további érzéstelenítővel könnyedén kiküszöbölhető, hogy a páciens fájdalmat érezzen. Ezenfelül ritka szövődmény még ilyenkor az enyhe vérzés, ami jellemzően magától abbamarad, azonban ez műtét közben könnyen kezelhető.

Műtét után

Az orrkagyló-kisebbítő műtét után heveny szövődmények is előfordulhatnak. Gyakori például, hogy a beavatkozás környéke fájdalmas és érzékeny lesz, ami legfeljebb néhány napig tart, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal pedig jellemzően könnyedén kezelhető.

Általános továbbá az orrkagyló nyálkahártyájának átmeneti duzzanata, amitől az orrlégzés néhány napig romolhat, de amint a gyulladás csökken, az orrlégzés ezzel párhuzamosan fokozatosan javul, és a kiindulási állapothoz mérten jobb lesz.

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a beavatkozás után az orr váladékozik, ami orrdugulást okoz. Ilyenkor fontos a kezelőorvos mielőbbi felkeresése, mert akár antibiotikumos kezelésre is lehet szükség.

Az orrkagyló-kisebbítő műtét utáni teendők

Miután az orrkagyló-kisebbítő műtét a nyálkahártya alatti területet veszi célba, ezért a műtét után már nem kell komolyabb szövődményekre számítani.

Mivel azonban a szövetek a gyógyulási fázisban átmenetileg megduzzadhatnak, és emiatt az orrlégzés mérséklődhet, sőt gyenge orrfolyás alakulhat ki, ezért átmenetileg – legfeljebb 5 napig – lehetőség van nyálkahártya-duzzanatot lohasztó orrspray alkalmazására.

Érdemes azonban mielőbb elhagyni ezeket a készítményeket, és áttérni a sóoldatos orrmosásra. Erre a műtét után legalább három héten át van szükség, akárcsak a különféle lágy orrkenőcsök (pl. vazelin vagy Rhinopantenia) alkalmazására.


A műtét utáni teljes gyógyulás általában 3–4 hétig tart. Legkésőbb ennyi időn belül kell visszakapnia a páciensnek a teljes értékű orrlégzését.


Kapcsolódó orvosaink

DR. NEDRÓ ZOLTÁN

fül-orr-gégész

Mennyibe kerül az orrkagyló-kisebbítő műtét?

Orrkagyló-kisebbítő műtét

250 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.
Ez komplex ellátást takar, vagyis az ár minden esetben tartalmazza az előzetes fül-orr-gégészeti vizsgálatot; az orrkagyló-kisebbítő beavatkozást; valamint a beavatkozást követő két kontrollvizsgálatot.

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
INFO@MEDILUM.HU

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram