IDŐPONTFOGLALÁS

szakrendelések

Allergológia

A Medilum Egészségközpontban működik allergológiai szakrendelés, amelynek keretében lehetőség van étel-, bőr- és légúti allergia kivizsgálására, diagnosztikájára.

A kivizsgálás bizonyos esetekben történhet alkar bőrén végzett provokációs teszttel (prick teszt), más esetekben pedig allergénspecifikus IgE (azaz immunglobulin‑E) ellenanyag-kimutatáson alapuló vérvizsgálattal. Utóbbiak sorába tartozik az ALEX, amely egy átfogó, nagy pontosságú, egy lépésben elvégezhető, ún. multiplex allergiavizsgálat, amely elvégzésére egészségközpontunkban szintén van lehetőség.

Miért fontos, hogy az allergiát kezeltessük?

A kezeletlen allergia esetében megnő a kockázata a további, akár egyre súlyosabb allergiás betegségek megjelenésének. Az arra hajlamos egyéneknél a születéstől a felnőttkorig az életkor előrehaladtával további allergiás betegségek jelenhetnek meg.

Csecsemőkorban az ekcéma, kisgyermekkorban az ételallergiák és a szénanátha, majd később az allergiás asztma, felnőttkorban pedig újra a szénanátha és az allergiás kötőhártya-gyulladás megjelenésének magasabb a kockázata. Az allergiás betegségek ezen, életkorral együtt „menetelő”, egymásba átalakuló változását nevezik allergiás menetelésnek (angolul: allergic march).

Az allergiás betegségek kezelésének három szintje

Az allergén eliminációja

A legkézenfekvőbb megoldásnak tűnik kiiktatni az allergiát okozó anyagot, hogy a szervezet egyáltalán ne kerüljön vele kapcsolatba.

Ez bizonyos esetekben – pl. gyógyszer- vagy ételallergiánál – könnyebben megvalósítható, azonban számos más esetben – pl. penészgomba-, poratka- vagy pollenallergia esetében – már sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem.

Tüneti terápia

Amennyiben nem, vagy nehezen megoldható az allergén kerülése, szükségessé válhat a gyógyszeres kezelés, azaz a tüneti terápia.

Ez leggyakrabban az allergiás tüneteket enyhítő antihisztaminokkal, a légzést könnyítő hörgőtágítókkal vagy az allergiás gyulladást csökkentő szteroidkészítményekkel történik. A legmodernebb készítményekkel ma már beállíthatók olyan kezelések, melyek mellett a beteg teljes értékű életet élhet.

Allergén-immunterápia (AIT)

Bizonyos esetekben lehetőség nyílik arra is, hogy ne a tünetet, hanem az okot kezeljük. Ennek eredményeként a gyógyszeres, tüneti kezelés akár teljesen elhagyhatóvá válik.

A kezelést minden esetben megelőzi egy vérvizsgálat útján végzett ellenanyag-kimutatáson alapuló allergiavizsgálat, amivel a szakorvos el tudja dönteni, hogy az allergia egyszeres vagy többszörös (mono- vagy poliallergia), az egyes allergiás reakciók milyen erősek, illetve hogy a panaszokat okozó allergén esetében gyógyszer-kereskedelmi forgalomban elérhető-e immunterápiás készítmény.

Az allergén-immunterápia során a beteget kis dózisú allergénkivonattal kezelik. Ilyenkor átprogramozzuk az immunrendszert, toleránsabbá tesszük az allergénnel szemben.
A terápiáról itt olvashat bővebben.
Arról, hogy a tüneti, vagy az oki kezelés-e a megfelelőbb egy-egy páciens számára, allergológus szakorvosunk tud bővebb tájékoztatást adni a kivizsgálás, illetve a diagnózis felállítása után.

Az allergiás betegség kivizsgálása, a diagnózis felállítása

Tünetektől függően más-más diagnosztikai eljárásokat javasolhat az allergológus szakorvos. Egészségközpontunkban minden alább felsorolt vizsgálattípusra lehetőség nyílik:

Az első szakorvosi látogatás része (minden esetben elvégezzük):
vitális paraméterek mérése: vérnyomás, oxigénszaturáció, légzésszám, testsúly, magasság, BMI
légzésfunkció-vizsgálat
kórtörténet felvétele
a panaszokkal összefüggésben keletkezett laboratóriumi, képalkotó vagy szövettani leletek áttekintése
fizikális vizsgálat
Az első szakorvosi látogatás része (szükség esetén):
gyógyszerrendelés
szakorvosi javaslat írása
belégzőkészülékek (inhalációs készülékek) használatának betanítása

További diagnosztikai eljárások (szükség esetén), feláras: 

Prick alkaros bőrtesztek – helyszínen végezhető
Az alkar bőrén végzett, ún. „provokációs” allergiateszt. A vizsgálat során a bőrfelszínt az alkar több pontján finoman megkarcoljuk, a különböző allergének ezeken keresztül kerülnek kapcsolatba a bőrben az immunsejtekkel. Pozitív reakció esetén az adott allergén a teszt helyén csalánkiütés (bőrpír, göbcse, viszketés) jelentkezik, ami néhány órán belül spontán megszűnik. Előírás szerint végzett tesztben a göbcse és bőrpír átmérője, amelyet a pozitív és negatív kontrollhoz viszonyítunk, arányos a reakció súlyosságával.

Epicutan allergiateszt – helyszínen végzhető
Elsősorban vegyi anyagok okozta allergia gyanúja esetén a hát bőrére felhelyezett provokációs teszt formájában történik. A teszt menetének részleteiről itt tudhat meg többet.

Vérvétel (légúti allergia, ételallergia, ALEX multiplex allergiavizsgálat) – helyszínen végezhető
Azt, hogy legy adott páciensnél lehetséges-e a prick teszt, epicutan teszt elvégzése, vagy inkább a vérvételből végzett specifikus IgE teszt javallott, minden esetben az allergológus mérlegeli, dönti el (pl. vonatkozó allergiás időszakban, kiterjedt ekcéma, antihisztamin-terápia, vagy állapotosság esetén vérből tesztelünk).

Kapcsolódó orvosaink

DR. CSONTOS ZOLTÁN

tüdőgyógyász, allergológus

Mennyibe kerülnek az allergológiai vizsgálatok?

Első szakorvosi vizsgálat

29 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.

Kontrollvizsgálat

(3 hónapon belül ugyanazon panasszal)
19 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.
TOVÁBBI ÁRAINK

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram