IDŐPONTFOGLALÁS

KEZELÉSEK

PRP-terápia (sajátvér-terápia)

A Medilum Egészségközpontban lehetőség van PRP-terápia – más néven sajátvér-terápia – elvégzésére. (A terápia megkezdéséhez minden esetben orvosi javallat, előzetes szakorvosi konzultáció szükséges.)

Mire jó a PRP-terápia?

A PRP-terápia egy reumatológiai kezelés, amelyet szöveti regeneráció elősegítésére és idült ízületi gyulladás, illetve az ehhez társuló fájdalom enyhítésére használhatunk. A kezelést így elsősorban az alábbi problémák esetén alkalmazzuk eredményesen:
porckopás (oszteoartrózis)

porckopásos ízületi gyulladás (oszteoartritisz)

sportsérülés (izom-, szalag-, ínsérülés)

teniszkönyök (epicondylitis lateralis)

ínbántalmak (tendinopátiák)


A sajátvér-terápiával akár az ízületi üregbe adott injekciós szteroidterápia is kiváltható.


Hogyan hat a PRP-terápia?

A PRP (Platelet Rich Plasma; magyarul: trombocitadús vagy vérlemezkedús plazma) egy ún. autológ, azaz a páciens saját véréből készült vérkészítmény. 

A kezelés hatékonyságát a vérben található trombociták (más néven vérlemezkék) adják. A trombociták olyan fehérje természetű anyagokat termelnek (növekedési faktorok), amelyek gyulladáscsökkentő, illetve a szövetek öngyógyítását, regenerációját elősegítő hatással bírnak. 

Amikor injekció formájában a sérült szövetekhez juttatjuk a saját vérből készített trombocitadús plazmát, elkezdődik egy aktiválódási folyamat, amelynek eredménye, hogy a sérült szövet regenerációja beindul, a páciens állapota pedig fokozatosan javul. 

A hatás lassabban alakul ki, mint pl. a szteroidterápia esetében (kb. egy hónap alatt), viszont tartósabb eredményt hoz. A PRP-injekció gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása akár egy éven keresztül is tarthat.

Ugyanakkor, mivel a kezelés csak saját sejtes összetevőket tartalmaz, szükség esetén korlátlan számban ismételhető – szemben a szteroidkezeléssel.Hogyan készül a trombocitadús plazma (PRP)?

A vért három fő sejttípus alkotja: a trombociták, a fehérvérsejtek és a vörösvértestek, amelyek a vér folyékony összetevőjében, a szalmasárga vérplazmában egyenletesen elkeverve keringenek az érrendszerben. Mivel a vörösvértestekre és a fehérvérsejtekre a PRP-eljáráshoz nincs szükség, ezért – kihasználva a sejtek eltérő méretét – laboratóriumi centrifuga segítségével elválasztjuk őket a trombocitáktól. 

Így kapjuk meg a PRP-t, amely tehát a páciens saját véréből kinyert, vérplazmából és az abban feldúsult vérlemezkékből, azaz trombocitákból álló szuszpenzió (vörösvértestek és fehérvérsejtek nélkül).

A PRP-terápia menete

Ez a terápia összesen két megjelenést igényel a beteg részéről. Minden terápia szakorvosi előkonzultációval kezdődik. Ekkor a szakorvos és a beteg átbeszéli a kórelőzményt, a jelen panaszokat, megtörténik a fizikális vizsgálat. Ezt követően az orvos és a beteg közösen döntenek a PRP-terápia elvégzéséről. A terápia csak orvosi javallatra alkalmazható. 
Az előkonzultáció végén a páciens és a reumatológus időpontot egyeztet a PRP-terápia elvégzésére.
A PRP-kezelést könyökhajlati vénából végzett vérvétellel indítjuk, amely során legfeljebb 100 ml vért veszünk le; kb. 1-2 percig tart – ez a mennyiség több időt vesz igénybe, mint egy szokványos vérvétel, de jóval kevesebbet, mint egy véradás, ahol 450 ml vért vesznek a donortól.
A vérvétel után a páciens kb. 45 percre a váróban foglal helyet, amíg elkészül a PRP. A vérkészítményt minden esetben a helyszínen, frissen kell készíteni. A PRP előállítását steril és pirogénmentes, azaz fertőzőképes és gyulladáskeltő anyagoktól mentes környezetben és eszközökkel végezzük.
A PRP elkészültével a reumatológus ízületi (intraartikuláris) vagy ízület mellé adott (periartikuláris) injekció formájában adja be azt a páciensnek. 

Mint minden beavatkozásnak, a PRP-kezelésnek is lehetnek szövődményei. Az injekciózást feszítő érzés, fájdalom kísérheti. Az injekciózás helyén előfordulhat vérzés, vérömleny (hematóma) kialakulása. 

Előfordulhat fertőzés a szúrás helyén, azonban steril körülmények bizotsításával ennek a valószínűségét minimálisra tudjuk csökkenteni.

Kell-e készülni valamivel a kezelésre?

A reumatológus szakorvos minden lényeges előkészületről tájékoztatja az előkonzultáción.
A kezelést megelőző 2 hétben: 

A kezelést megelőző 14 napban szigorúan kerülnie kell a nemszteroid típusú fájdalomcsillapítókat (pl. Aspirin, Aspirin Protect, Algopyrin, Algoflex, Ketodex, Apranax, Aflamin, Cataflam, Diclac stb.).

Amennyiben szükséges, az előkonzultáció során a kezelőorvos felír egy ebben az időszakban is szedhető fájdalomcsillapító gyógyszert.
A kezelést megelőző néhány napban: 

Amennyiben önnek véralvadásgátló gyógyszert kell szednie, azt a PRP-injekció előtti napokban lehetőség szerint el kell hagynia, vagy más típusú véralvadásgátló gyógyszerre kell cserélnie. 

A részletes teendőkről a kezelőorvos fogja tájékoztatni az előkonzultáció során.
A kezelés napján: 

Javasoljuk, hogy a terápia időpontja előtt fogyasszon sok folyadékot (lehetőleg szénsavmentes vizet), hogy a vérvétel folyamata minél gördülékenyebben menjen. A kezelés napján kerülje a zsíros, nehéz ételeket, inkább könnyebb, soványabb ételeket fogyasszon. 

A vérvétel előtt 6 órával már semmit ne egyen.

Kiegészítések, ellenjavallatok

A PRP-terápiát csak a nagyízületek (váll, könyök, térd), ill. bármilyen mozgásszervi lágyrész (pl. inak, ízületi üregek, ízületek körüli tér, izmok) esetében van mód elvégezni (pl. az ujjak ízületébe nem adható).


A terápiának vannak ellenjavallatai, például a lázas, vagy akut fertőzéses állapotok, alacsony vérlemezkeszám, illetve a rosszindulatú daganatos megbetegedések. Minden további lehetséges ellenjavallattal kapcsolatban a szakorvosi előkonzultáción kap tájékoztatást.

Kapcsolódó orvosaink

PROF. DR. SZÁNTÓ SÁNDOR

reumatológus
szanto.sandor@medilum.hu

Mennyibe kerül a PRP-terápia?

Előkonzultáció + PRP-terápia

119 000 Ft 99 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS

Az árat két részletben számítjuk fel: 

• szakorvosi előkonzultáció és vizsgálat – 25.000 forint
• kezelés (az előkonzultáció során egyeztetett időpontban) – 74.000 forint

Mivel a kezelést kizárólag szakorvos rendelheti el, ezért a szakorvosi konzultáció nem mellőzhető.

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
INFO@MEDILUM.HU

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram