IDŐPONTFOGLALÁS

A porckorongsérv tünetei és kezelési lehetőségei

2023.04.24.

Egy hirtelen mozdulat, egy nehéz tárgy megemelése vagy akár a hosszú távú ülőmunka is előidézheti a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti porckorongok előboltosulását. A kiszakadás nélkül is fájdalmat okozó porckorongsérv tünetei és kezelési lehetőségei az idegbecsípődés helyének és súlyosságának függvényében eltérőek lehetnek.

A köznyelvben gyakran gerincsérvként emlegetett elváltozás általában egy kopásos folyamat eredménye: a 20-as életévek végéhez közeledve – a természetes öregedési folyamat részeként – minden embernél megkezdődik a porckorongok kocsonyás magját körbeölelő rostos gyűrű kiszáradása. Ennek köszönhető, hogy a meggyengült védőburok sérülékenyebbé válik a külső erőkkel szemben.

Elég egy rossz mozdulat – például egy nehezebb tárgy megemelése –, és a hirtelen terhelés hatására a rostos gyűrű átszakadhat, a porckorong magját alkotó puha, kocsonyás anyag pedig kitüremkedhet (enyhe formájú előboltosulás esetén prolapsusról, súlyosabb esetben sérvről beszélünk).

A porckorongsérv tünetei

Az elváltozás akár tünetmentesen is kialakulhat, máskor a panaszok egyértelműen porckorongsérv jelenlétére utalnak. Általában az alábbi jelek hívják fel rá a figyelmet:

  • a gerincoszlop irányából kiinduló éles, heves fájdalom
  • végtagok érzészavara, zsibbadása
  • izomgyengeség
  • reflexek változása, csökkenése
  • vizelet- és széklettartási zavarok
  • járásbizonytalanság
porckorongsérv tünetei

Amennyiben az imént említett tünetek nem enyhülnek, és az első jelentkezésüket követően hetekkel később sem szűnnek meg teljesen, minél hamarabb szakemberhez kell fordulni, aki felállítja a pontos diagnózist és kezelési tervet.

A porckorongsérv diagnosztizálása és kezelése

A kivizsgálásnak a beteg kórtörténetének és panaszainak megismerése mellett része a fizikális vizsgálat, a porckorongsérv diagnózisa azonban csak CT vagy MRI vizsgálatot követően állítható fel biztosan (a mágneses rezonancia vizsgálat elvégzése elsősorban akkor válhat indokolttá, ha felmerül a műtéti kezelés szüksége).

A porckorongsérv kezelése a probléma súlyosságának függvénye.

Kisebb kitüremkedés esetén elegendő lehet a konzervatív kezelés. A kímélő testhelyzetben fektetés pihentetés mellett szükség lehet

  • célzott gyulladáscsökkentő injekcióra vagy gyógyszeres kezelésre;
  • akupunktúrára (gyulladáscsökkentéshez, keringésjavításhoz, izomfeszülés oldásához);
  • gerinctornára és fizikoterápiára (krónikus fájdalom kezeléséhez, izmok erősítéséhez);
  • gerincfűző vagy medenceöv használatára.

Kiszakadt sérv esetén az egyetlen megoldás az érintett gerincszakasz műtéti megerősítése. Mivel a beavatkozás megbontja a gerincoszlop stabilitását, erre kizárólag más módon nem orvosolható esetekben kerül sor.

porckorongserv kezelese

Porckorongsérvre utaló tüneteket tapasztal? Forduljon szakemberhez!

Zsibbadnak a végtagjai? A gerincoszlopból a végtagokba vagy a mellkas irányába sugárzó éles, heves fájdalmat tapasztal? Derítse ki, hogy mi állhat a panaszok hátterében! A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra. Az online időpontfoglaló felületen keresztül akár már a következő szerdára is lefoglalhat egy szabad alkalmat reumatológusunkhoz, Prof. Dr. Szántó Sándorhoz.

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
INFO@MEDILUM.HU

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram