IDŐPONTFOGLALÁS

Ajánlott szűrővizsgálatok felnőtteknek 2023-ban – Mikor indokolt a részvétel?

2023.04.20.

A szűrővizsgálatok szerepe a betegségmegelőzésben és a halálozás mérséklésében megkérdőjelezhetetlen. Lényegük, hogy kizárják vagy megerősítsék a rejtett vagy feltételezett betegségek jelenlétét. Íme azok az ajánlott szűrővizsgálatok, amelyeken az egészségmegőrzés érdekében – bizonyos időközönként – mindenkinek részt kellene vennie.

Az alábbi vizsgálatoknak az elsődleges célcsoportjába azok tartoznak, akik panasz- és tünetmentesek, de korukból vagy genetikai adottságukból fakadóan nagyobb a valószínűsége, hogy fogékonyabbak lehetnek bizonyos kórképek kialakulására.

Ajánlott szűrővizsgálatok felnőtteknek

 • Vérkép és vizeletvizsgálat – Kortól függetlenül évente 1 alkalommal.
 • Vérnyomásmérés, EKG, rizikófelmérés – Kortól függetlenül évente 1 alkalommal.
 • Melanómaszűrés – Kortól függetlenül évente 1 alkalommal.
 • Szájüregi szűrés – Kortól függetlenül évente 2 alkalommal.
 • Méhnyakrákszűrés – 25–65 éves kor között 3 évente 1 alkalommal.
 • Tüdőszűrés – 40 éves korig 2 évente, ezt követően évente 1 alkalommal.
 • Emlőszűrés – 45–65 éves kor között 2 évente 1 alkalommal.
 • Prosztataszűrés – 50 éves kortól évente 1 alkalommal.
 • Vastagbélszűrés – 50–70 éves kor között 2 évente 1 alkalommal.
 • Hallásvizsgálat – 65 éves kortól évente 1 alkalommal.
 • Látásvizsgálat – 65 éves kortól évente 1 alkalommal.
 • Cukorbetegséggel kapcsolatos szűrés – A háziorvos vagy a kezelőorvos által javasolt időközönként.
A doktornő jókedvűen vizsgálja a páciens vérnyomását

A szűrővizsgálatok mellett fontos szerepe van a rendszeres önvizsgálatnak

Herék önvizsgálata havonta 1 alkalommal

 • Mivel a 15–35 év közötti férfiak körében a hererák a leggyakoribb rákos megbetegedésnek számít, ezért már fiatalon, 13–15 éves kortól javasolt a herék rendszeres önvizsgálata. A meleg fürdő vagy zuhany közben végzett vizsgálat során a herékben tapasztalható fájdalom vagy kellemetlen érzés mellett a herék közötti eltérések, valamint a herében vagy a felszínén tapintható csomók esetén válik indokolttá a szakember felkeresése.

Emlők önvizsgálata havonta 1 alkalommal

 • 20 éves kor felett a tapintásos önvizsgálatot tükör előtt, egy jól megvilágított helyiségben, a menstruációt követő héten javasolt elvégzeni. A legnagyobb valószínűséggel így ismerhetők fel az esetleges elváltozások. Leengedett és feltartott kezekkel is szemügyre kell venni az emlők méretét, körvonalát és a mellbimbók elhelyezkedését, valamint tapintással is meg kell bizonyosodni, hogy nem érzékelhető- e valamilyen elváltozás.

Bőrgyógyászati önvizsgálat havonta 1 alkalommal

 • A tükör előtt végzett vizsgálat során minden apró részletet – még a lábujjak közét is – alaposan át kell nézni. A nehezen megtekinthető testrészek vizsgálatához érdemes segítséget kérni. Az asszimetrikus, szabálytalan szélű, nagyobb méretű, gyulladt környezetű, vagy inhomogén színintenzitású anyagjegy utalhat melanómára (rosszindulatú daganatra).

A betegségek kialakulásában két fontos szakaszhatárt lehet elkülöníteni: előbbi a biológiai kezdet, amikor a betegség még csak sejtszinten indul el (ennek a szakasznak a megelőzésében a rizikótényezők – például a szenvedélybetegségek és a mozgásszegény életmód – kiiktatása játszhat szerepet); a második a klinikai szakasz, amely a betegség okozta tünetek megjelenésével veszi kezdetét. A szűrővizsgálatok a két szakaszhatár között kínálnak lehetőséget a kialakuló kórképek tettenérésére.

szurovizsgalat debrecen

Szűrővizsgálat? Magánorvosi ellátás? Medilum Egészségközpont!

Az egészségügyi ellátásban folyamatosan szükség van a fejlődésre. A betegek a szolgáltatások igénybevételekor jogosan várnak el olyan színvonalat, amely az aktuális kor legfejlettebb eszközeit és tudását foglalja magába. Ezt nyújtja a Medilum Egészségközpont Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. 

Kezelőorvosaink páciensközpontú szemlélettel, naprakész szaktudással, modern környezetben, a legújabb technológiák alkalmazásával várják, hogy segítséget nyújtsanak önnek – szűrővizsgálatok elvégzésével még a tünetek jelentkezése előtt diagnosztizálni és kezelni tudják a kialakuló kórképeket. Forduljon szakembereinkhez bizalommal!

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
INFO@MEDILUM.HU

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram