Medilum Egészségközpont - Debrecen
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: zárva
Vasárnap: zárva
Medilum Egészségközpont - Debrecen
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: 08:00  12:00
előzetes egyeztetés:12:00  14:00
Vasárnap: zárva
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: 08:00  12:00
előzetes egyeztetés:12:00  14:00
Vasárnap: zárva
Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy Egészségközpontukban az orrot és szájat eltakaró maszk használata továbbra is kötelező!

Covid19 antigéngyorsteszt

Mi az antigéngyorsteszt?

Az antigéngyorsteszt során a cél, hogy megállapítsuk, hogy a SARS-CoV-2 vírus jelen van-e az orrgarati nyálkahártyán, vagyis, hogy a vizsgált egyén a mintavétel pillanatában SARS-CoV-2-fertőzött-e. Az antigéngyorsteszttel közvetlenül azt vizsgáljuk, hogy a mintában jelen van-e a SARS-CoV-2 tesztre fajlagos antigénje. Ahogy Az antigénről röviden c. részben is írjuk, ahol az antigén, ott a vírus, tehát, ha ezzel a teszttel kimutatjuk a mintából az antigént, akkor a vírus is ott van, vagyis a vizsgált egyén SARSCoV-2-fertőzött.
Röviden összefoglalva: Az antigéngyorsteszt alkalmas annak a megállapítására, hogy a vizsgált egyén a mintavétel pillanatában SARS-CoV-2-fertőzött-e.

Antigéngyorsteszt szabad időpontok

Időpontfoglalás

Covid19 antigéngyorsteszt

Áraink

Az antigénről röviden

Az ellenanyagokról röviden c. bekezdésben említjük, hogy az immunrendszer „felismeri” a kórokozót az ellenanyagok segítségével. De ezt hogyan csinálja? Minden fajta vírus, baktérium, gomba vagy parazita más és más. Az immunrendszer szemszögéből többek között abban különböznek, hogy különböző fehérjék építik fel őket – az adott vírusra, baktériumra jellemzőek. Ezeknek a fehérjéknek más-más a belső szerkezete, a kinézete, az alakja, olyannyira, hogy ezeket nevezhetjük az kórokozó ujjlenyomatának is. Ezt kihasználva tesznek különbséget az egyes kórokozók között az immunrendszer ellenanyagai. Mindent, amit az immunrendszer felismer, amivel reakcióba tud lépni, antigénnek nevezünk. Az antigén (az „ujjlenyomat”) rajta van a kórokozó felszínén, tehát ahol az antigén, ott a kórokozó is. Ezt használjuk ki a SARS-CoV-2 vírus orrgarati váladékból történő kimutatása során is az antigéngyorstesztben.

Hogyan történik a mintavétel az antigéngyorsteszthez?

Ehhez a teszthez az orrnyíláson keresztül az orrgaratból veszünk váladékmintát, amihez egy vékony, rugalmas, steril, műanyag pálcát használunk, melynek a mintavételi vége finoman sörtézett. A mintavétel enyhe kellemetlenséggel, csiklandós érzéssel járhat, de semmi esetre sem fájdalmas. Az így nyert mintát egy erre a célra előállított oldatban hígítva felcseppentjük egy tesztkazettára, és 15 perc múlva leolvassuk az eredményt.

Miről tájékoztat az antigéngyorsteszt eredménye?

Az antigéngyorsteszt alkalmas annak a megállapítására, hogy a vizsgált egyén a mintavétel pillanatában SARS-CoV-2-fertőzött-e. Ehhez azt használjuk ki, hogy a teszt ki tudja mutatni, hogy a vizsgált mintában jelen van-e a SARS-CoV-2 vírus tesztre fajlagos antigénje. Ha az antigént ki tudjuk mutatni a mintából, az azt erősíti meg, hogy a vírus is jelen van a mintában.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdések merültek fel önben a szolgáltatásainkkal kapcsolatban?
Szeretettel várjuk a jelentkezését elérhetőségeink valamelyikén!
Elérhetőségek

Válasszon, Foglaljon időpontot online!

Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. 
Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram