IDŐPONTFOGLALÁS

KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK

Röntgenvizsgálat

A Medilum Egészségközpontban a páciensek röntgenvizsgálata digitális röntgennel történik, ami még a hagyományos (analóg) röntgentechnológia által kibocsátott minimális sugárzásnak is csak a töredékével dolgozik.

A röntgenvizsgálat során elkészült digitális kép pontosabb diagnosztikát, utókövetést tesz lehetővé. Az eredmény könnyen tárolható, továbbküldhető, másolható anélkül, hogy minőségromlásnak, vagy sérülés kockázatának lenne kitéve.

Röntgen vagy ultrahang?

Mindkét képalkotó eljárás nagyon fontos szerepet kap a mindennapi orvosi diagnosztikában, hiszen segítségükkel anélkül kapunk információt az egyes testrészek, szervek állapotáról, hogy ehhez vágást kellene ejteni a testen. Ugyanakkor a két vizsgálatot jellemzően más-más esetekben alkalmazzuk.

Az ultrahang azonnali képet ad az orvosnak, és elsősorban a belső szervek betegségeinek diagnosztikájához nyújt jelentős segítséget (pl. vese, máj, hasnyálmirigy stb.). A technológia az emberi fül által nem hallható (20.000 Hz feletti frekvenciájú) hanghullámok segítségével működik, korlátlan számban alkalmazható, ismételhető eljárás.

A röntgensugarak segítségével viszont a csontok és ízületek helyzetét, szerkezetét, ill. állapotát (pl. törések), valamint a csontok által védett szervek bizonyos állapotait is képesek vagyunk diagnosztizálni (pl. tüdőgyulladás).

A röntgennel végzett eljárás során egy vagy több kép készül, így egy későbbi időpontban a jelenlegi állapot összehasonlíthatóvá válik, pontosan követni tudjuk a változásokat.

A páciens kérésére elvégezhető a röntgendiagnosztika?

A röntgendiagnosztika kizárólag
orvos által aláírt,
orvosi pecséttel ellátott
szöveges vizsgálatkérő
megléte esetén végezhető el. A vizsgálatkérőnek tartalmaznia kell a betegadatokat (legalább név, TAJ-szám, születési idő), a kért vizsgálat megnevezését, a kérés dátumát, a vizsgálatkérő orvos nevét, aláírását, pecsétjének lenyomatát. Ez lehet ambuláns lapon, külön papíron vagy – a közegészségügyből ismert – beutaló formájában is.


FONTOS: Amennyiben a páciens állapotos, úgy a vizsgálat szükségességéről, esetleges halaszthatóságáról külön egyeztetés szükséges. A Medilum orvosai és a vizsgálatot végző egészségügyi szakemberek minden esetben rákérdeznek a várandósság fennállására.

Milyen röntgenvizsgálatokat végzünk a Medilum Egészségközpontban?

Egészségközpontunkban minden régió (minden testtáj) röntgenvizsgálatát végezzük, amelyek közül az alábbiak a leggyakoribbak: 
koponyaröntgen
gerincröntgen
végtagok röntgenvizsgálata
kis- és nagyízületek röntgenvizsgálata
belső szervek natív (azaz nem kontrasztanyagos) röntgenfelvétele
Akut traumás esetek (friss sérülések) röntgenvizsgálatát, illetve kontrasztanyagos röntgenvizsgálatokat nem végzünk. Amennyiben friss sérülése van, keresse fel a Debreceni Egyetem, Klinikai Központ Kenézy Gyula Campus Ortopédiai és Traumatológiai Klinikáját.

Hogy zajlik a röntgenvizsgálat, kell-e bármivel készülni rá?

A vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel a páciens részéről. Az eljárás során vizsgált testtájat teljesen szabaddá kell tenni, hiszen a ruhanemű vagy az ékszerek megnehezítik a felvétel értékelését. A vizsgálat által nem érintett területekre – a sugárvédelem érdekében – ólomvédelemmel ellátott sugárfogó ruházatot (pl. ólomköpenyt) helyezünk.

Maga a röntgenvizsgálat teljesen fájdalommentes, hozzávetőlegesen legfeljebb néhány percet vesz igénybe. A vizsgálat során a felvételt készítő asszisztens végig utasításokkal segíti a pácienst (pl. mellkasröntgen esetében szól, hogy mikor és meddig kell bent tartani a levegőt), hogy az elkészült felvétel minősége biztosan megfelelő legyen.

Hány éves kortól fogadunk pácienseketet röntgenvizsgálatra?

A röntgenvizsgálatnak nincs életkori korlátozása: 0 éves kortól, bármely életkorú páciensünknek végzünk röngenvizsgálatot a Medilum Egészségközpontban.

FONTOS: Kisgyermekek röntgenfelvétele közben szükség lehet felnőtt hozzátartozó jelenlétére, segítségre. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy kismama, vagy olyan női hozzátartozó, akinél az állapotosság esélye fennáll, még sugárvédelmi védőfelszerelésben (ólomkötény) sem tartózkodhat a vizsgálati helyiségben. Ilyen esetben szerencsés, ha férfi hozzátartozó (pl. apuka, nagybácsi) vagy már nem fogamzóképes női hozzátartozó (pl. nagymama) kíséri a gyermeket a vizsgálatra.

Mikor készül el a lelet, hogy jut el a pácienshez?

A digitális lelet 72 órán belül, sürgősségi felárral 3 órán belül érhető el. Igény – illetve meglévő e-mail-cím – esetén e-mailben is elküldjük a páciensnek. Külön kérés esetén papír alapú lelet elkészítésére is van lehetőség, amely (első alkalommal térítésmentesen) személyesen vehető át a Medilum Egészségközpontban.

FONTOS: Amennyiben nem a beteg vagy törvényes képviselője szeretné megkapni a papír alapú leletet vagy a digitális felvételt, minden esetben írásos meghatalmazás szükséges a betegtől vagy annak törvényes képviselőjétől.

Mennyibe kerül a röntgendiagnosztika?

Egy testtájék (régió) első felvétele 10 000 Ft, ugyanazon vizsgálathoz tartozó minden további felvétel 5 000 Ft/felvétel.
(Többirányú felvétel esetén minden irány külön felvételnek számít.)

A 3 órán belüli leletezés sürgősségi felára: 10 000 Ft.

A röntgenvizsgálatra kizárólag orvos által aláírt, lepecsételt vizsgálatkérő lap megléte esetén kerülhet sor.
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram