IDŐPONTFOGLALÁS

Pajzsmirigybetegség – 8 + 1 figyelmeztető tünet

2022.04.11.

Szinte nem létezik olyan szervünk, amelyre ne lennének hatással a pajzsmirigy által termelt hormonok – az anyagcsere szabályozása mellett az agyi működésben és a növekedésben egyaránt szerepet játszanak. Amennyiben ez a létfontosságú mirigy nem látja el maradéktalanul a feladatait, annak számos tünete lehet.

A pajzsmirigybetegség – mely lehet alul- vagy túlműködés, gyulladás, göb, esetleg daganatos elváltozás – diagnosztizálása a szakorvos feladata, a kóros folyamatokat jelző tünetekkel azonban mindenkinek érdemes tisztában lennie. A leggyakrabban tapasztalható panaszok összegyűjtésével ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

A pajzsmirigy rendellenes működésére utaló tünetek

1. Bőr- és hajproblémák – A bőr és a haj kiszáradása, valamint a szemöldök ritkulása és a hajhullás a gyakrabban előforduló tünetek közé sorolhatók.

2. Súlyváltozás – A pajzsmirigybetegség fogyást és hízást egyaránt kiválthat. Előbbi esetben a mirigy túlműködése, utóbbi esetben az alulműködése okozhatja a súlyváltozást.

3. Hangulatingadozás, koncentrációs zavar – A pajzsmirigy rendellenes működése hangulatingadozást is előidézhet, mely nemcsak a társas kapcsolatokra, hanem a munkavégzés minőségére is kihathat.

4. Fáradtság, álmatlanság – Amennyiben a felnőttek számára javasolt 7–8 órás pihentető alvás ellenére fáradtság és erőtlenség tapasztalható, szintén felmerülhet a pajzsmirigybetegség gyanúja.

5. Bélrendszeri problémák – Pajzsmirigy-túlműködés esetén hasmenés, pajzsmirigy-alulműködés esetén székrekedés is előfordulhat.

6. Izom- és ízületi fájdalmak – Az ujjakban időnként fellépő zsibbadás mellett az ízületek és az izmok fájdalma is utalhat pajzsmirigybetegségre.

7. Alacsony vagy magas koleszterinszint – Alacsony értékeket a mirigy túlműködése, magas koleszterinszintet pedig a pajzsmirigy alulműködése is okozhat.

8. Menstruációs problémák, vetélés, meddőség – A pajzsmirigy túlműködésére a ritkábbá váló, alulműködésére pedig az elhúzódóbb, erőteljesebb menstruáció is felhívhatja a figyelmet. A pajzsmirigyműködés zavarai gyakori vetéléshez vagy meddőséghez egyaránt vezethetnek.

Pajzsmirigybetegség - Medilum

+1 Az imént említett – mindennaposnak tűnő – panaszok mellett a pajzsmirigybetegség egyik leggyakoribb formájának (a pajzsmirigy-megnagyobbodásnak) konkrétabb jelei is lehetnek. A megnövekedett mirigy tapinthatóvá vagy akár szemmel láthatóvá is válhat, a légcsövet és nyelőcsövet érő nyomás pedig nyaki szorító érzést idézhet elő – ezt az érintettek gyakran úgy jellemzik, mintha gombóc lenne a torkukban.

Pajzsmirigybetegség? Járjon a végére!

„Ha türelmes vagyok, magától elmúlik” – sokan heteken vagy akár hónapokon keresztül is hasonló gondolatokkal nyugtatják magukat, pedig a pajzsmirigybetegség mihamarabbi kezelésével súlyosabb problémák kialakulását lehetne megelőzni.

Pajzsmirigybetegség - Medilum

Járjon a végére, hogy a panaszok és a laboreredmények indokolnak-e további kivizsgálást! A Medilum Egészségközpontban nincs szüksége beutalóra. Az online időpontfoglaló felületen keresztül az önnek megfelelő napon és időpontban vehet részt az alap vagy bővített pajzsmirigyvizsgálaton.

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2024 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram