IDŐPONTFOGLALÁS

SZAKRENDELÉSEK

PRP-terápia

A PRP (Platelet Rich Plasma) egy speciális sajátvér-terápia. A vérünkben megtalálható trombocitákra (azaz vérlemezkékre) épül, amelyek képesek a test egyes szöveteiben természetes biológiai regenerációt indítani.

A terápia során koncentrált trombociták kerülnek célzott alkalmazásra, így lehetőség van kémiai anyagok nélkül, a test természetes regenerációs képességeinek kihasználásával gyógyítani vagy legalább enyhíteni bizonyos reumatológiai panaszokat.

A gyakorlatban a PRP-terápia a korábbi sajátvér-kezelés egy sokkal letisztultabb alkalmazása. Részeként a perifériás vénás vérből úgynevezett differenciált centrifugálással vérlemezkedús plazma állítható elő.

A megfelelő helyre fecskendezve ez az anyag képes elindítani a szöveti regenerációt, mérsékelni az idült ízületi gyulladásokat, valamint csökkenteni a kapcsolódó fájdalmakat.

Milyen esetekben hatékony a PRP-terápia?

A PRP-terápia hatékonysága a trombocitákban megtalálható úgynevezett növekedési faktorokra épül, amelyek igazoltan elősegítik a szövet- és sejtregenerációt.


Porckopás, porcsérülés

Különösen hatékonyak ezek a növekedési faktorok a porcregenerációban, hiszen elősegítik a porcsejtek szaporodását. Hatékonysága emiatt megkérdőjelezhetetlen az ízületeket borító porcok sérüléseinek, illetve kopásos elváltozásainak kezelésekor.

Konzervatív módszerként elősegíti a rostos porcképződést, ami megtámogatja az ízület terhelhetőségét. Természetesen a súlyosabb porcsérüléseknél vagy porckopásoknál, amikor a terhelési felszín teljes pusztulása látható a röntgenképen, előnyösebb megoldás a térdprotézis beültetése.

Krónikus ízületi gyulladások

Jó eredmények érhetők el a PRP-terápiával olyan reumatológiai problémák esetén, mint a krónikus ízületi gyulladások. Különösen hatékony az ín-csonthártyánál jelentkező elváltozásoknál, mint amilyen a tenisz- vagy a golfkönyök, netán az Achilles-ín gyulladása.

Ezen felül a terápia hatásos a csonthártya irritációján alapuló fájdalmaknál, különös tekintettel a sarokra és a talpra, de a vállnál előforduló nyálkahártyatömlő gyulladások szintén eredményesen, kezelhetők a segítségével.

Sportsérülések

Különösen az élsportolók között örvend egyre nagyobb népszerűségnek a PRP-terápia, ami azon túl, hogy a doppingellenes szabályzatot sem sérti, lerövidíti a sportsérülések gyógyulási idejét, valamint nagy szerepe van a kezdődő reumatológiai problémák mérséklésében vagy visszafordításában.

Jó hatást gyakorol a sportolás közben bekövetkezett szalag-, ín- és izomsérülésekre, valamint a kisebb-nagyobb húzódásokra, amelyek kortól és nemtől függetlenül sporttevékenység nélkül is könnyedén bekövetkezhetnek.

Milyen előnyös hatásai vannak a PRP-terápiának?

A fentiekben felsorolt reumatológiai panaszok esetén rengeteg előnyös hatás érhető el a PRP-terápiával. A legfontosabb, hogy a kellemetlen panaszok, így a fájdalom vagy a duzzanat nagyon gyorsan enyhülnek, optimális esetben meg is szűnnek.

A nehezen mozgó vagy funkcióját vesztő végtagok visszakapják könnyed, fájdalommentes mozgástartományukat, ha pedig a probléma hátterében valamilyen trauma állt, a terápia hatására a gyógyulási idő felgyorsul.

Ezzel egyetemben a páciensnek javul az életminősége, újra képes lesz elvégezni olyan tevékenységeket, amelyek korábban gondot okoztak, netán teljesen lehetetlennek tűntek, hiszen a végtagok ismét terhelhetővé válnak.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a PRP-kezelés hatása páciensenként változó. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a vérben található trombocitaszám emberenként eltérhet, ami befolyásolja a belőle készült koncentrátum minőségét.

Korábban a kezelés eredményét meghatározta még a technikai háttér is, de a Medilum Egészségközpont által használt modern eszközökkel ez ma már nem befolyásoló tényező.

Milyen esetekben nem ajánlott a PRP-terápia?

Noha a PRP-terápia egy bejáratott, komoly szakmai és technikai háttérrel rendelkező módszer, így is vannak esetek, amikor a kezelés nem ajánlott. 
Ezek a következők:


Thrombocytopenia áll fenn, vagyis a páciens vérében a vérlemezkeszám túl alacsony.
Rosszindulatú daganatos elváltozás a szervezetben.
A páciensnél heveny fertőzés vagy lázas állapot jelentkezett.
Súlyos szív- és érrendszeri betegségek (különös tekintettel az ischaemiás szívbetegségre).
Osteoarthritis esetén, ami az ízületi gyulladás egy olyan formája, amikor a porc lebomlása alatti csont is deformálódik.
Trombocitafunkció-gátló kezelésnél, amit jellegéből fakadóan nem lehet felfüggeszteni.

Mekkora fájdalommal jár a PRP-terápia?

A terápia nem fájdalommentes, ellenben messze nem elviselhetetlen. A problémát az okozza, hogy a készítményt egy injekciós tűn keresztül egy eleve fájdalmas, gyulladásban lévő területe kell befecskendezni, ami kellemetlen érzés.

Megfelelő fájdalomcsillapítás vagy jegelés mellett azonban legfeljebb két-három nap után megszűnik a fájdalom, megkezdődik a szervezeten belül a biológiai regeneráció, így a páciens napról-napra javulást tapasztal, aminek a mértéke egyénenként változó: kisebb problémák esetén gyorsabb, nagyobb elváltozásoknál azonban lassabb.

Vannak-e szövődményei a PRP-terápiának?

Mint minden orvosi kezelésnek, úgy a PRP-terápiának is lehetnek szövődményei. Ezek többségében nagyon enyhék. Az alkalmazáskor és a tűszúrás helyén tapasztalt fájdalom mellett előfordulhat kisebb vérzés az injekció helyén, esetenként pedig apró vérömleny és véraláfutás.

Ritkább esetben a terápia szövődményei közé sorolható például az allergiás bőrreakció és a szúrás helyén jelentkező infekció. Kevésbé jellemző szövődmény, de néha a fájdalom vagy a gyulladás fokozódása is megfigyelhető.

Hogyan zajlik a PRP-terápia?

Az anamnézis felvételét követően a PRP-terápia minden esetben alapos előkészületekkel, a steril környezet megteremtésével, majd a vérvétellel kezdődik, amihez rendszerint a könyökhajlati véna a megfelelő.
Ezt követően a vér diagnosztikai centrifugálása következik. Mindez természetesen steril körülmények között zajlik, a folyamat során pedig elkészül egy koncentrált trombocitákat tartalmazó folyadék, ami közvetlenül alkalmazható a problémás testrészen.

A tényleges injekciós kezelés általános orvosi szakmai szabályok szerint zajlik, amit tapasztalt reumatológus szakorvos végez az előzetes képalkotó diagnosztikai eredmények alapján.

Mi történik a PRP-terápia után?

Miután a PRP-kezelés megtörtént, elengedhetetlenül fontos a páciens részéről a tehermentesítés. A sok pihenés mellett lényeges, hogy legfeljebb a természetes fájdalomhatárig erőltessük a kezelt végtagot.

A jelentősebb fizikai megterhelés azonban a kezelést követően legalább két hétig nem javasolt. A teljes felépülés ideje páciensenként változó, így valakinél hosszabb ideig, akár három-hat hétig is elhúzódhat.

Miközben a panaszok már a kezelés utáni napokban enyhülnek, lényeges javulás a terápiát követő négy-nyolc héten belül várható. A fokozatos terhelés is rendszerint ekkor kezdődhet meg, amihez érdemes gyógytornász segítségét kérni.

Mennyibe kerül a PRP-terápia?

PRP-terápia + egy kontrollvizsgálat

119 000 Ft 99 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS
Az időpontfoglaló felületet a Medio biztosítja. A gombra kattintva a szolgáltató felületére átnavigálva foglalhatja le a kiválasztott időpontot.
Szakmai partnereink:
06 52 998 485
[email protected]

Feliratkozás hírlevélre

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

VÁLASSZON SZABAD IDŐPONTOT!

Magánrendelés Debrecen legnépesebb városrészén, a Tócóskertben. Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás

ELÉRHETŐSÉGEK

4031 DEBRECEN, TÓCÓSKERT TÉR 1.
06 52 998 485
[email protected]

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ – PÉNTEK: 08:00 – 16:00
ELŐZETES EGYEZTETÉS: 16:00 – 19:00 
SZOMBAT: ZÁRVA
VASÁRNAP: ZÁRVA
adatkezelési nyiltakozatcookie tájékoztató
Copyright © 2023 MEDILUM – Minden jog fenntartva!
készítette
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram