Medilum Egészségközpont - Debrecen
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: 08:00  12:00
előzetes egyeztetés:12:00  14:00
Vasárnap: zárva
Medilum Egészségközpont - Debrecen
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: 08:00  12:00
előzetes egyeztetés:12:00  14:00
Vasárnap: zárva
Hétfő  Péntek: 08:00 – 16:00
előzetes egyeztetés: 16:00  19:00
Szombat: 08:00  12:00
előzetes egyeztetés:12:00  14:00
Vasárnap: zárva
Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy Egészségközpontukban az orrot és szájat eltakaró maszk használata továbbra is kötelező!

Helicobacter pylori kilégzési teszt

MI A 13C-UREA-KILÉGZÉSI TESZT?
Ezzel a teszttel a Helicobacter pylori nevű baktérium által okozott gyomorfertőzést lehet vizsgálni.

MIT MÉR A VIZSGÁLAT?

A 13C-urea-tartalmú tabletta diagnosztikum, mely a tápcsatornában lévő Helicobacter pylori kimutatására alkalmazható nem invazív kilégzési módszerrel. A bevitt 13C-ureát a gyomornyálkahártyába beágyazódott Helicobacter pylori felszíni ureáz enzime elbontja, amelyből 13CO2 válik szabaddá és 30 percen belül megjelenik a kilélegzett levegőben. A vizsgálat során a kilélegzett levegőben a 13CO2/12CO2 arányt mérik. Mivel a 13C stabil, nem radioaktiv izotóp, a diagnosztikum terhes és szoptatós anyák, valamint kisgyermekek vizsgálatára is biztonságosan alkalmazható.

MIT KELL TENNI A  VIZSGÁLAT ELŐTT?

A vizsgálatot megelőző 4 hétben nem szabad semmilyen antibiotikumot (pl. amoxicillin, claritromycin, tetraciklinek, metronidazol, tinidazol stb.), illetve bizmuttartalmú gyógyszert szedni, mert ez álnegatív eredményhez vezethet.
A vizsgálatot megelőző 2 órában a beteg tartózkodjon a szeszes italoktól és a szénsavas üdítőktől, és lehetőleg a dohányzástól.
A beteg a vizsgálat napján éhgyomorra érkezzen.

Mi az a Helicobacter pylori fertőzés?

A leggyakoribb emberi gyomor-bél rendszeri kórokozó, amely az emberiség 50%-ában jelen van. Hazánkban a felnőttek H. pylori átfertőzöttsége 50–60% közötti – a kórokozó sok betegségért felel(het).

A H. pylori fertőzés számos kórképpel – pl. gyomorhurut, fekélybetegség, nyiroktumor, gyomorrák – megalapozottan összefüggésbe hozható, de a fertőzés önállóan egyik kórképet sem váltja ki törvényszerűen.

A fertőzöttek csak 10–15%-ában alakul ki életük során gyomorfekély, tehát hat érintettből öt nem lesz fekélybeteg. Jelen álláspont szerint a H. pylori fertőzés társtényezőnek tekinthető, mely önállóan nem képes a fent említett kórképek kiváltására. A betegségek kialakulásához számos környezeti, életmódbeli és veleszületett tényező együttes fennállása szükséges. Azonban a baktérium kóroki szerepét erősíti, hogy a fekélybetegség előfordulási gyakorisága a H. pylori átfertőzöttséggel párhuzamosan alakul. A baktérium a gyomorrák kialakulásának kockázatát 3–5-szörösére emeli.

A következő betegségekben, állapotokban szükséges vizsgálni a H. pylori státuszt:

– aktív gyomor- vagy nyombélfekély,
– atrófiás gyomorhurut,
– alacsony malignitású gyomor-bél rendszeri nyiroktumor,
– gyomortumoros betegek elsőfokú hozzátartozói,
– tartós gyulladáscsökkentő terápia megkezdése előtt, illetve
– funkcionális felhasi kórképekben (dyspepsia).

A nyombélfekélyesek 90–95%-a, a gyomorfekélyesek 70–90%-a Helicobacter pylori pozitív. A Helicobacter pylori kiirtása (eradikációja) töredékére csökkenti a fekélybetegség kiújulásának valószínűségét.

HOGYAN ZAJLIK A VIZSGÁLAT?

Az egyeztetett időpontra érkezést követően egy rövid adminisztráció történik. Ezt követően egy kb. fél liter térfogatú „lufit” kell felfújni.
Ezután kb. 2 deciliter alma- vagy narancslében oldjuk a 13C-ureát tartalmazó tablettát, majd az oldatot meg kell inni (a tabletta ízét nem lehet érezni az üdítőben).
Fél óra múlva ismételten fel kell fújni egy másik, szintén kb. fél liter térfogatú „lufit”.

Mikor kapom meg az eredményt?

Ennek a vizsgálatnak az eredménye kb. 45 perc alatt készül el.
15 000 Ft
Időpontfoglalás

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdések merültek fel önben a szolgáltatásainkkal kapcsolatban?
Szeretettel várjuk a jelentkezését elérhetőségeink valamelyikén!
Elérhetőségek

Válasszon, Foglaljon időpontot online!

Minden páciensünket előre egyeztetett időpontban fogadjuk. 
Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le a szabad helyek valamelyikét!
Időpontfoglalás
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram